Banner
Point d.o.o.

Crtice iz hrvatske prošlosti : s uvodom Dra Josipa Nagya

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
Naslov
Crtice iz hrvatske prošlosti : s uvodom Dra Josipa Nagya / Vjekoslav Klaić ; uvod Josip Nagy. -
Impresum
Zagreb : Matica hrvatska, 1928. -
Materijalni opis
XXVIII, 96 str. ; 22 cm
Redovno izdanje Matice hrvatske za godinu 1927. i 1928.

PREDGOVOR
VjeKoslav Klaić zauzimlje u našoj historičikoj nauci jedino od prvih mjesta, ne samo zbog velikog broja napisanih dijela, već zbog njihove svestranosti, stvarnosti, unutarnje vrijednosti i riješenih problema, a iznad svega, što se u njima odrazuje nepokolebiva težnja autorova, da prikaže istinu onakovu, kakovu, je iz kaosa prošlih događaja i mnoštva pojedinačnih, često oprečnih činjenica, našao i sam proživio, te kao vlastitu duhovnu vrijednost u svijet dao.
Upravo stoga, što je zinao povezati svoju vlastitu duševnu strukturu s objektivnim reizultatima nauke, Klaićeva djela imajiu ne relativnu, već trajnu,, a nada sve etičku vrijednoist, pa će ona ostati netaknuta i onda, kada bi možda kasniji rezultati istraživanja pojedine navode njegovih djela mogla i ispraviti.
Istina je duhovna stvarnost i ona ne leži u samim stvarima, već u duši onoga, koji ju nie u stvarima otkrio i kao takovu u sebi proživio.
Mimo objektivnog traženja istine i etičkoga proživljavanja njezina, što se jedno i drugo odrazuje u Klaićevim djelima, novi je, treći momenat, koji Klaićeva djela diže iznad prosječnoga i daje im u našem naroidu trajnu vrijednost, a taj je, što iz nj^ga ne progovara samo stvarni učenjak i etički čovjek, već jedna u koilektivnosti svoga hrvatskog naroda duboko ukorijenjena ličnost.
Kako svaki narod ima svojn vlastitu dušu i potom svoju vlastitu kulturu, tako i iz Klaićevih djela probija jasno i očito potencirana hrvatska duša, a u njegovim se djelima očituju tvorevine hrvatske svojstvene kulture.¸
...

Osobe
Autor teksta
Ključne riječi
Inv.br
Info
Signatura
S1133
U čitaonici!
BŽ949.75 KLAIĆ crt
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306