Banner
Point d.o.o.

PSYCHO [Videosnimka] = Psiho

AV-Material, Video-DVD Vrsta gradje
Titel
PSYCHO [Videosnimka] = Psiho / directed by Alfred Hitchcock ; screenplay by Joseph Stefano ; based on the novel by Robert Bloch ; director of photography John L. Russell ; music by Bernard Herrmann. -
Impressum
Zagreb : Continental Film, [s. a.], cop. 1960, 1988. -
Materialbeschreibung
1 video DVD (110 min) : crno-bijeli, sa zvukom (Dolby Digital) ; 12 cm. -
EAN
3856002117997
Sprache
Engleski
Anmerkung
Stv. nasl. i pod. o odg. sa špice. - Podnasl. na hrv., slv., mak.
Uloge: Anthony Perkins, Vera Miles, John Gavin, Marin Balsam, John McIntir, Janet Leigh itd.

Psiho (eng.Psycho) je američki psihološki triler iz 1960. godine kojeg je režirao Alfred Hitchcock, a u kojem su glavne uloge ostvarili Anthony Perkins i Janet Leigh.
Film je snimljen prema scenariju Josepha Stefana koji se temelji na istoimenom romanu iz 1959. godine autora Roberta Blocha.
Roman je donekle inspiriran ubojstvima u državi Wisconsin kojeg je počinio serijski ubojica i pljačkaš grobova Ed Gein, a koji je živio 80-tak kilometara od Blocha.

Okosnica radnje filma je susret između tajnice Marion Crane (Leigh) koja se, nakon što je pobjegla s novcem svojeg šefa, skriva u zabačenom motelu i vlasnika tog motela, poremećenog Normana Batesa (Perkins) te kasnijih posljedica njihovog susreta.

U početku svoje kino distribucije film je dobio pomiješane kritike, ali odličan box-office rezultat kasnije je doveo do fantastičnih kritika i dobivanja četiri nominacije za prestižnu filmsku nagradu Oscar.
Danas se film Psiho smatra jednim od najboljih Hitchcockovih filmova, a međunarodni filmski kritičari redovito ga uvrštavaju među najbolje filmove sedme umjetnosti uopće.
Film je iznjedrio dva nastavka, prequel, remake i televizijski spin-off (Bates Motel). 1992. godine izabran je za očuvanje u nacionalnom filmskom registru.

(wikipedia)

Links
YouTube
Schlüsselwörter
Inv.-Nr
Info
Unterschrift
V256
Erhältlich
791 HITCH psi
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306