Bolesti živaca i duše : opća psihologija i psihopatologija : ličnost, tjelesna građa, temperamenat i karakter, neuroze, psihoneuroze i psihoze, sifilogena oboljenja c.n.s. : dodatak neuralgije, neuritide i glavobolje

E-građa, knjige
Naslov
Bolesti živaca i duše : opća psihologija i psihopatologija : ličnost, tjelesna građa, temperamenat i karakter, neuroze, psihoneuroze i psihoze, sifilogena oboljenja c.n.s. : dodatak neuralgije, neuritide i glavobolje / Dr. Nikola Sučić. -
Impressum
Zagreb : Vlastita naklada, 1937. -
Materijalni opis
180 str ; 20 cm. -
Jezik
Hrvatski
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici Opće bolnice Varaždin.

Predgovor
Prosječni standard duševne radosti i vedrine našega naroda — u poredbi prema narodima kulturnog zapada — bio je skoro uvijek nizak i negativan.
Njegova duša bila je vjekovno natmurena, u općim težnjama i ciljevima zakočena — ona nije posjedovala onaj najmanji stepen općeg zadovoljstva i minimum ljudskih poticaja i zahtjeva — bez kojih nema zdravog razvitka i napretka.
Naš je narod u svojoj vlastitoj sredini stoljećima posmatrao t ud j e zadovoljstvo, tudja vedra lica, tudju obijest, bio svjedokom tudje.g blagostanja i svojeg poslovičnog osiromašenja.
Ta golema nepravda, koja ga je materijalno osiromašila, socijalno ponižavala ispod ljudskog dostojanstva — rušila je u njemu najelementarnije individualne pobude, sapinjući svijest i samosvijest o vlastitome »Ja«, kočeći njegovu aktivnost i produktivnost do osjećaja nedoraslosti.
Ta podredjenost izazivala je u njemu mnoge socijalne mane i poroke, koji su se prenosili s koljena na koljeno.
To je bila osnovna misao i glavni motiv, koji me je poticao pri sastavku ove skromne knjižice.
Tu sam polazio sa stanovišta da je poznavanje duševne higijene — ako ne važnije, a ono — jednako važno, kao i poznavanje bakterija, priljepčivih, spolnih i ostalih bolesti.
Ona zato pretstavlja kratki pregled stručne literature, koju sam kao sekundarius godinama prikupljao, dok sam služio najprije u duševnoj i živčanoj bolnici u Stenjevcu, kasnije u Kovinu, gdje sam vodio žensko odjeljenje bolnice i po tom u Zakladnoj bolnici u Zagrebu.

Osobe
Autor teksta
Ključne riječi
Inv.br.
Info
Signatura
X589
U čitaonici!
159 SUČIĆ bol
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306