Varaždinski muzej : u spomen 20-godišnjice postojanja varaždinskog muzealnog društva

E-građa, knjige
069 FIL V
Naslov
Varaždinski muzej : u spomen 20-godišnjice postojanja varaždinskog muzealnog društva / Krešimir Filić ; [likovna oprema Pavao Vojković]. -
Impressum
Varaždin : Tis. Svobodine ˝Narodne tiskare˝, 1943. -
Materijalni opis
79 str. [4] str. sa tablama : ilustr. ; 20 cm.. -
Jezik
Hrvatski
Digitalizirana knjiga - Izvornik u Gradskoj knjižnici i čitaonici ˝Metel Ožegović˝ u Varaždinu.

Otvorenjem varaždinskoga muzeja 16. studenoga 1925. uspjelo je provesti davnu zamisao i želju mnogih sinova grada Varaždina, koji se kraj sve ljubavi i zanosa nisu prihvatili posla, nego je trebalo istinske snage i volje mlađega pokoljenja, da tu želju provede u djelo i da ono osjeti zanosnu sreću ostvarenja i izvršenja.

Tim djelom proslavilo se najozbiljnije hiljadugodišnjicu hrvatskoga kraljevstva u našem gradu, koji je tako bogat povjestnim uspomenama, da su mu one bile pretežkim teretom u razmjeru prema njegovoj veličini i sigurno su priečile veći zamah i polet pojedinaca u toj konzervativnoj i mirnoj sredini.

Od otvorenja muzeja proteklo je već sedamnaest godina; muzej se sve većma širio, popunjavao i izgrađivao te je postao uglednom hrvatskom kulturnom ustanovom, koja se pročula u domovini i u stranom svietu.
....
Jednom od težkih briga bilo je i nedostajanje vodiča muzejem, koji se zbog slabih novčanih sredstava nije mogao izdati, a tek danas, u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj uspjelo je tu davnu želju provesti u djelo, kada nam je „Putničarski odsjek Ministarstva za obrt, veleobrt i trgovinu˝ u Zagrebu pritekao u pomoć s 30.000 kuna i tako omogućio izdanje ovoga prvoga muzejskog vodiča.
....

Posveta autora
Nivo
Naslov
Posveta autora
Jezik
hrv
Osobe
Autor teksta
Ilustrator
Ključne riječi
Inv.br.
Info
Signatura
Zbirka
X684
U čitaonici!
069 FILIĆ var
Varaždin
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306