Natpisi sredovječni i novovjeki na crkvah, javnih i privatnih zgradah itd. u Hrvatskoj i Slavoniji

E-građa, knjige
904 KUK N
Naslov
Natpisi sredovječni i novovjeki na crkvah, javnih i privatnih zgradah itd. u Hrvatskoj i Slavoniji / sabrao Ivan Kukuljević-Sakcinski. -
Impressum
Zagreb : Knjižara Jugoslavenske Akademije, 1891. -
Materijalni opis
391 str. ; 24 cm
Digitalizirana knjiga - Izvornik u Gradskoj knjižnici i čitaonici ˝Metel Ožegović˝ u Varaždinu.

Predgovor.
Pokojni presv. gosp. Ivan Kukuljević Sakcinski, taj revni iztraživalac pisnmenih spomenika domaće naše prošlosti, osobitu je pažnju obraftio i na nadpise, koji se nalaze u Hrvatskoj, Slavoniji i Medjumurju na crkvah, na javnih i privatnih sgradah, na spomenicih, na grobnih pločah itd., s razloga što se njimi unosi mnogo svjetla u političku i kulturnu našu povjest, a takodjer i s toga, da ih sačuva od zuba vremena, koj ih danomice glodje.
Ovi nadpisi potiču iz srednjega vieka te teku do iz-ključivo g. 1848, a govore najviše jezikom latinskim, njemačkim i hrvatskim, a u ovom potonjem, pismom: latinicom, glagoljicom i ćirilicom.
Kada bi vješta ruka sabrala nadpise, koji se još u većem obilju nalaze u Dalmaciji, dobili bismo podpuni sbornik nadpisa naših hrvatskih zemalja.
Blago usnuloga pokojnika, koj je ovu svoju radnju dao pod tisak Dioničkoj tiskari, kada je jedva nekoliko araka otisnuto bilo, snašla je smrt; a da ipak ovo po historijsku znanost zanimivo djelo bude cjelovito i pod-puno dovršeno, preuzela ga Dionička tiskara u svoje ruke, pa ga sretno i svršila, te ga ovim ljubiteljem hrvatske prošlosti predaje u ruke.

U Zagrebu, početkom god. 1891.
Dionička tiskara.

Osobe
Ključne riječi
Inv.br.
Info
Signatura
Zbirka
X776
U čitaonici!
904 KUKUL nad
Varaždin
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306