Pregled povijesti hrvatskoga naroda : od najstarijih dana do 1. decembra 1918. : prva knjiga : do 20. feb. 1790. : s četiri historijske karte

E-građa, knjige
Naslov
Pregled povijesti hrvatskoga naroda : od najstarijih dana do 1. decembra 1918. : prva knjiga : do 20. feb. 1790. : s četiri historijske karte / napisao Ferdo Šišić. -
Impressum
Zagreb : Tisak i naklada St. Kugli, 1920. -
Materijalni opis
316 str. : ilustr. ; 23 cm. -
Jezik
Hrvatski
Napomena
Naslov preuzet s korica.
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici POINT d.o.o. Varaždin.

POZORIŠTE HRVATSKE POVIJESTI.
Tko hoće da dobro shvati prošlost hrvatskoga naroda, treba prije svega da razumije svojstva onog zemljišta na kojem se ona odigrala, ili drugim riječima, treba da prije svega upozna geografski smještaj hrvatske zemlje.
Kako je poznato, svaka zemlja ima u sebi neka zasebna orograf-ska, hidrografska i klimatska svojstva, koja se nikad ne mijenjaju, pa baš stoga, jer su postojana, ona i izvode izvjesne postojane pojave u životu onog naroda, koji je nastava.
Otale i viđamo, kako su se na nekim dijelovima naše zemlje doduše mijenjale rase u raznim epohama, no životne pojave njihove ipak su ostale vazda iste; za liburnijskim smjelim mornarom ne zaostaje nimalo hrvatski pomorac.
Tako dakle stvara priroda neki zakon kontinuiteta, koji prelazi i preko etničkih razlika i kulturnih faza.
Onaj dio Južnih Slovena, koji je docnije obrazovao države hrvatsku i srpsku, napučio je malo po malo do prve polovice VII. vijeka naše ere onu prostranu zemlju, kojoj su otprilike bile ove etničke granice: na jugu rijeke Bojana i Drim (danas u Albaniji) te Šara planina, na istoku pravac povučen od Šare i Kosova polja do ušća Timoka u Dunav, na sjeveru Dunav, Drava i Mura te današnje štajersko-kranjsko-hrvatsko pogranično gorje, a na zapadu rijeka Raša (u istočnoj Istri) i Jadransko more.
Unutar tih međa nalaze se danas ove zemlje i krajevi: istočna Istra, Međumurje, Hrvatska, Slavonija sa Srijemom, Dalmacija, Bosna, Hercegovina, Crna Gora, jedan dio sjeverne Albanije, nekadanji Novopazarski Sandžak i Srbija.

Osobe
Autor teksta
Ključne riječi
Inv.br.
Info
Signatura
X842
U čitaonici!
359 ŠIŠIĆ pre
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306