Banner
Point d.o.o.

Logika za srednja učilišta

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Logika za srednja učilišta / napisao Đuro Arnold. -
Impresum
Zagreb : Naklada Kr.hrv.-slav.-dalm. zemaljske vlade, 1888. -
Materijalni opis
116 str. ; 22 cm
Digitalizirana knjiga - Originalni dokument u Prvoj gimnaziji u Varaždinu.

Čitatelju.

Ovo djelo napisao sam po nalogu visoke vlade, a prema izkustvu, što sam ga tečajem službovanja svoga steko. Raztumačio sam u njem sve, što mladiću srednjih škola treba, da uzmogne predmet po dubljih i obsežnijih predavanjih sliediti ili se u nj zamišljati sam. Običajnim prigovorom, da je logika predmet težak i suhoparan, nastojao sam izmicati se jasnoćom stila i izborom primjera. Jesam li u tom uspio, prepuštam blagohotnomu sudu izkusnih čitatelja.

Sto se samoga smjera tiče, to djelom ovim ne pružam niti formalne, niti realne logike — nego logiku smjera posrednoga. Prema tomu obzirem se na jednu i drugu, te posvajam ono, što mi se budi u pedagogijskom budi u kritičnom pogledu činilo probitačno i opravdano. Da sam se pri izradjivanju. osvrnuo takodjer na cislitavsku naukovnu osnovu i razne joj prigovore, jedva mi treba i spomenuti.

Uvoda i bilježaka niesam napisao, cla se mimoidju, nego sam ih napisao kao sastavni dio samoga djela. U uvodu pretresujem psihičke činjenice, koje su osnovom logici, bilježkami pak ili razjašnjujem ili razširujem gradju pred njimi obradjenu.

Da djelo nije tako obsežno, kako je moglo biti, treba odbiti koje na to, što je predmetu njegovu odredjen razmjerno malen broj sati, koje opet na to, što logika poput matematike ište vježbu, da izučavanje iste bude od uspjeha.

Ako bi malen broj ili darovitost učenika kadgod dopuštali žurniji napredak u predmetu, moći će ga gospoda, kojoj je isti u srednjih učilištu, povjeren, lako podpuniti. U tu svrhu naznačio sam straga literaturu, kojom sam se poslužio. Koliko i gdje sam se od nje udaljio, i vlastitim tragom pošao, ne će upućenu i pozornu čitatelju izmaći.

Osobe
Autor teksta
Ključne riječi
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
Zbirka
X1103
U čitaonici!
16 ARNOL log
Varaždin
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306