Banner
Point d.o.o.

Bolesti pčelinjeg legla [sa 16 sl]

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Bolesti pčelinjeg legla [sa 16 sl] / Dr. Ivo Tomašec. -
Impresum
Zagreb : Poljoprivredni nakladni zavod, 1947. -
Jezik
Hrvatski
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici POINT d.o.o. Varaždin.

PREDGOVOR I. IZDANJU

Pčelarstvo je važna granu našega gospodarstva. Uvjeti za njegov daljnji razvitak su povoljni; ono će se sigurno razviti u kvantitativnom i u kvalitativnom pogledu. Nažalost se kod nas kao i u drugim zemljama, javljaju sve češće pčelinje bolesti, naročito zarazne bolesti legla. Medu takvim bolestima opaka gnjiloća pčelinjeg legla smatra se naopasnijom pčelinjom, zaraznom bolešću uopće. Iako nemamo točnijih podataka, kako
je ona raširena kod nas, ipak se znade, da se redovito javlja i širi u našim najboljim pčelarskim krajevima. Prijeka je potreba, da se usporedo sa poduzimanjem mjera za unapređivanje našeg pčelarstva poduzme sve potrebno, da se uguše najopasnije bolesti pčela. Kao jedan prilog ovom općem nastojanju neka se smatra i ova knjiga o bolestima pčelinjeg legla. Bolesti odraslih pčela bit će opisane u posebnoj knjizi.

Budući da je u nas vodstvo oko suzbijanja pčelinjih zaraznih bolesti povjereno veterinarskoj službi, to je ova knjiga u prvom redu namijenjena kao priručnik veterinarima i udžbenik studentima Veterinarskog fakulteta. Prema sadašnjim propisima o suzbijanju i ugušivanju zaraznih bolesti pčela postoji za opaku i blagu gnjiloću legla dužnost prijave, dakle valja ih suzbijati po službenoj dužnosti. No posao oko suzbijanja pčelinjih bolesti može se uspješno izvršiti samo uz suradnju naprednih, za taj posao napose izobraženih pčelara. Stoga sam nastojao, da poglavlja, koja za njih dolaze u obzir, napišem tako, da budu što razumljivija.

Opširno je obrađena opaka gnjiloća pčelinjeg legla, jer je to u nas naopasnija, a ujedno i najraširenija bolest legla. Ostale bolesti legla blaže su naravi, a budući da se u nas rjeđe javljaju, prikazane su u manjem opsegu.

U Zagrebu, mjeseca veljače 19146.

Osobe
Autor teksta
Ključne riječi
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X1230
On-line
638 BOLES bol
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306