Banner
Point d.o.o.

Matematika za informatičare

E-građa - zaštićena Vrsta gradje
Naslov
Matematika za informatičare / Blaženka Divjak, Tihomir Hunjak. -
Impresum
Varaždin : Tiva Tiskara Varaždin ; Fakultet organizacije i informatike, 2004. -
Materijalni opis
VIII, 254 str. ; 24 cm. -
Uputnica
ISBN
953-6775-66-2
Jezik
Hrvatski
Bibliografija: str. 250-251.

Predgovor
Ovaj udžbenik prvenstveno je namijenjen studentima kojima matematika nije primamo područje izučavanja, već im služi kao alat za opis i razumijevanje problema iz drugih znanstvenih područja.
Također se očekuje da savladavanje izloženog gradiva doprinese njihovoj sposobnosti logičkog i kreativnog mišljenja te sustavnog pristupa u rješavanju problema.
U skladu s tim ciljevima izabrane su teme koje se prvenstveno odnose na studij informatike i ostalih društvenih znanosti.
Da bi se studentima omogućilo lakše čitanje i usvajanje znanja, svaka tema popraćena je riješenim primjerima i dodatnim objašnjenjima.
Svako poglavlje započinje kraćim tekstom u kojem bi studentima trebali pronaći motivaciju i opravdanje za izučavanje određenih matematičkih tema.
Na kraju svakog poglavlja nalazi se dodatak, koji se najčešće sastoji od tri dijela.
U prvom dijelu nalaze se naprednije teme ili dokazi tvrdnji povezani s tim poglavljem, koji su stavljeni u dodatak jer nisu nužni za razumijevanje iznesenog gradiva, pa njihovo izdvajanje omogućava jednostavnije iznošenje i razumijevanje gradiva.
S druge strane, zbog matematičke korektnosti treba ih staviti u udžbenik.
Svakodnevno iskustvo pokazalo je da je u gotovo svakom poslu koji zahtjeva visoku stručnu spremu, važno znati pravilno govoriti i pisati, uvažavajući logičku argumentaciju.
To zahtjeva poznavanje metoda istraživanja podataka, prikaza podataka u matematički ispravnom obliku, te kreativnost u njihovoj upotrebi i interpretaciji.
Zbog toga u udžbeniku posebnu važnost posvećujemo rješavanju problema i matematičkoj pismenosti.
Stoga na kraju svakog poglavlja dajemo nekoliko prijedloga za pismene radove iz matematike u obliku eseja ili problemskih tema.i problemske zadaće.
....

Osobe
Inv.br
Info
Signatura
X1256
U čitaonici!
51:007>(075.8) DIVJA mat
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306