Banner
POLITIKA

Ratnici neba : ilustrovana istorija vazduhoplovstva

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Ratnici neba : ilustrovana istorija vazduhoplovstva / srpskohrvatsko izdanje priredila Jelka Venišnik-Eror ; preveo Đorđe Milanović. -
Impresum
Beograd : ˝Vuk Karadžić˝ [etc.], 1987. -
Materijalni opis
160 str. : ilustr. ; 31 cm. -
ISBN
86-307-0084-X
Digitalizirana knjiga - Izvornik u privatnoj zbirci 2 u Varaždinu.

UVODNA NAPOMENA
llustrovana istorija vazduhoplovstva u šest knjiga nastala je kao rezultat saradnje izdavačkih radnih organizacija Mladinska knjiga iz Ljubljane, Vuka Karadžića i Službenog lista SFRJ iz Beograda.
Kao osnova izdanja poslužila je serija od 160 svezaka publikacije Krila (Wings), na skoro 3500 stranica, koju je pod zajedničkim nazivom Enciklopedija vazduhoplovstva objavila izdavačka kuća Orbis iz Londona.
Kako je literatura o istoriji vazduhoplovstva u nas vrlo oskudna, a interesovanje čitalaca veliko, smatrali smo da će biti korisno da im ponudimo ovu već afirmisanu seriju ali u smanjenom obimu, izdvajajući one članke i poglavlja koji se odlikuju dokumentarnošću i dobrim likovnim prilozima.
Tako je formirano šest celina koje prikazuju istoriju ratovanja u vazduhu, pionire vazduhoplovstva i velikih letova, najpoznatije konstruktore i proizvođače aviona i najčuvenije vojne i putničke avione.
Kako je prvobitna serija bila namenjena engleskom tržištu to je bila prenaglašena uloga britanskog vazduhoplovstva, a zanemareni doprinosi vazduhoplovaca nekih manjih naroda i Sovjetskog Saveza.
To je u našem izboru donekle ispravljeno dopunjavanjem pojedinih poglavlja, a posebno su dodata poglavlja o nekim od najznačajnijih događaja iz istorije jugoslovenskog vazduhoplovstva.
Knjiga Ratnici neba prikazuje prve skromne pokušaje upotrebe aviona kao novog ratnog sredstva, zatim izuzetan razvoj vazduhoplovstva u prvom svetskom ratu, građanskom ratu u Španiji i, na kraju, u toku prvih godina drugog svetskog rata, kada su Nemci još gospodarili u vazduhu.

Izdavači

Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X10
On-line
623 RATNN
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306