Banner
POLITIKA

Kad su interesi interesantni? Problem političke predstavljenosti žena

E-građa, članci-separati Vrsta gradje
Naslov
Kad su interesi interesantni? Problem političke predstavljenosti žena / Virginia Sapiro. -
Impresum
[s.l.] : Virginia Sapiro, [s.a.]. -
Materijalni opis
18 str. ; 28 cm. -
Jezik
Hrvatski

Na početku nije bilo problema političke predstavljenosti žena.
Razlog tomu nije bilo to što su svi bili suglasni da žene ne bi trebale biti predstavljene; naprotiv, argument je glasio da su žene predstavljene.
Za obrazloženje tog argumenta kao primjer najbolje može poslužiti često navođeno gledište običajnog prava koje se može naći u Blackstoneovim Commentaires: „Brakom, suprug i supruga postaju zakonski jedna osoba: to jest, samo postojanje ili pravna egzistencija žene tijekom braka je obustavljena, ili je barem inkorporirana i konsolidirana u pravnu egzistenciju supruga: pod čijim okriljem, zaštitom i zaklonom ona sve obavlja˝ (Okin, 1979: 249).

Najozbiljniji su pravni prigovori sudjelovanju žena u izbornoj politici, i na razini građanki i na razini elita, bili da je muškarac glava obitelji („glava kućanstva˝, kako je još poznat), te da je njemu pridana vlast da upravlja svojom obitelji i da predstavlja interese svoje obitelji u „vanjskome˝ svijetu.
Pitanje koje su postavili mnogi protivnici prava glasa žena bilo je kako bi bilo moguće da žena ima interese koji su odvojeni i različiti od interesa njezina supruga; to jest, kako bi se žena mogla smatrati pojedinačnom građankom s pravima posebnog pojedinca?

Za pokrete za političku reformu iz 19. stoljeća o kojima se najviše raspravlja može se reći da su se temeljili na načelu da su „svi pojedinci koji stupaju u društveni ugovor pripadnici političke zajednice, no da su samo muškarci koji posjeduju znatne količine materijalnog vlasništva politički relevantni članovi društva˝ (Pateman, 1979:71).
Reformski su pokreti iz tog razdoblja smatrali da su „najvažniji˝ oni koji su nastojali postići da muškarci koji ne posjeduju znatne količine vlasništva postanu „politički relevantni članovi društva˝, to jest, dodijeliti im politička prava, uključujući i predstavljenost.
Za žene najveće reformsko pitanje tog razdoblja zacijelo nije bilo mogu li se politička prava dodijeliti pojedincima koji ne posjeduju vlasništvo, nego jesu li žene doista pojedinci koji mogu posjedovati vlasništvo.
Sve do četrdesetih godina 19. stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama, 1882. godine u Engleskoj, a čak i kasnije diljem većeg dijela Europe, udane žene nisu mogle posjedovati i upravljati svojim vlasništvom i sklapati ugovore.
Tek kad su provedene te reforme postalo je jasno da stjecanje „osobnosti˝, čak i kad je popraćeno znatnim količinama vlasništva, ne dodjeljuje političku osobnost ženama koja bi bila ekvivalentna onoj koju su posjedovali muškarci iste klase.
Liberalnodemokratska teorija i reforme učinile su malo da oslabe patrijarhalni pojam društvene organizacije kad je riječ o ženama.

Osobe
Autor teksta
Ključne riječi
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X989
On-line
141 SAPIR kad
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306