Banner
PTICE

Arno i drugi junaci

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Arno i drugi junaci / Ernest Seton Thompson. -
Impresum
Zagreb : Hrvatsko prirodoslovno društvo, 1917. -
Materijalni opis
120 str. ; 19 cm. -
Jezik
Hrvatski
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici Hrv. prirodoslovnog društva u Zagrebu.

Kad je koncem prosinca godine 1899. izašla u New-Yorku knjiga Ernesta Setona Thompsona »Wild animals I have known«, napisao je autor u predgovoru među ostalim i ovo: »Zbirka ovih istinitih pripovijesti svakako će mnogoga podučiti i jamačno će svaki čitalac naći u njima jedan moral prema svojim čuvstvima i ukusu; no ja se
nadam, da će mnogi doći do spoznaje, koja je stara kao i Biblija — mi i životinje jednoga smo porijekla.
Nema ništa u čovjeku, sto se ne bi bar neznatno nalazilo i u životinji, a životinja nema nijednog običaja, nijednog svojstva, koje do neke granice ne bi i čovjek imao.«

»Pa ako su prema tome životinje bića, kojih se težnje i osjećaji razlikuju od naših tek u načinu izražavanja i po svojoj vrijednosti, to životinje za cijelo imadu također svoja prava, a mi opet imademo prema njima nekih obveza.
Ovu staru istinu, koju pomalo počima priznavati i obrazovan svijet, izrekao je već Mojisije, a podučavao ju je Budha već prije dvije tisuće godina«.

Thompson se postavio na posve ispravno stanovište, da sin i životinje članovi prirode, koje biju jadi i nevolje, i koje nije Bog samo zato stvorio, da ih čovjek proganja i uništava, već, koje imadu, kako kaže Thompson, i »svoja prava«.
Malo je prirodoslovaca, koji su tako duboko proniknuli u sakrivene tajne životinjske duše kao naš autor, a još ih je manje, koji bi s tolikom poezijom i s tolikim osjećajem iznašali pred nas one, sad krvave, sad šaljive dogodovštine, što ih proživljuju naši junaci.

Osobe
Autor teksta
Urednik
Ilustrator
Ključne riječi
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X519
On-line
598.65 SETON arn
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306