Joseph Haydn

Joseph Haydn
Rođen: 31.03.1732.
(Rohrau, AUT)
Umro: 31.05.1809.
Opis:Austrijski skladatelj i dirigent. Smatra se da je hrvatskog podrijetla
Jezik:ger
Izvor:Wikipedia

Joseph Haydn (Rohrau, 31. oujka 1732. - Be, 31. svibnja 1809.), austrijski skladatelj i dirigent. Smatra se da je hrvatskog podrijetla.

ire glazbeno obrazovanje stekao je kao lan djeakog zbora Beke katedrale.
U kompoziciji zapravo samouk, Haydn se i kasnije, kao skladatelj i dirigent dvorske muzike knezova Esterhazy, razvijao samostalno, odrezan od svijeta, kako sam kae, i prisiljen da postane originalan.
Proveo je tri desetljea, od 1761. do 1790., na kneevskim dovorovima u eljeznom i Esterhazyu, dok je nakon 1790. veinom boravio u Beu.

Dobri tata Haydn, uvar klasine tradicije, prvi u velikoj trojki bekih klasika, Mozartov prijatelj i uitelj mnogih glazbenika svoga doba stekao je za ivota veliku popularnost i potovanje koji su nakon smrti izblijedili, da bi ga 20. stoljee ponovo otkrilo kao vrelo nepresune glazbene dobrote.

Haydn je dao neizmjerno bogat i raznovrstan opus, to svjedoi o lakoi stvaranja i o potrebi tadanjeg glazbenog trita koje je stalno trailo nova djela.
Njegovih 108 simfonija, 24 klavirska koncerta, 5 koncerata za violonelo, mnotvo komornih skladbi za razliite instrumente i ansamble, tridesetak opera, oratoriji, mise, kantate - sve to ini jedan od najbogatijih opusa u povijesti skladateljstva uope.

Teite njegova stvaranja je na instrumentalnoj glazbi, a posebno je razvio klavirsku sonatu, gudaki kvartet i simfoniju.
U operi daje veu vanost karakterizaciji likova.
Najstariji je od trojice majstora beke klasike.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.