Boris Leonidovi Pasternak

Boris Leonidovi Pasternak
Rođen: 10.02.1890.
(Moskva, RUS)
Umro: 30.05.1960.
Opis:Ruski pjesnik i prozni pisac, dobitnik Nobelove nagrade za knjievnost 1958.g
Jezik:rus
Izvor:Wikipedia

Boris Leonidovi Pasternak (Moskva, 10. veljae 1890. - Predelkino kraj Moskve, 30. svibnja 1960.) je bio ruski pjesnik, knjievnik i nobelovac.

Djelovao je kao pjesni, novelist, romanopisac i prevoditelj.
Odrastao je u intelektualnoj sredini, studirao je filozofiju u Moskvi i Marburgu.
U mladosti je bio futurist.
Poezija mu je preteno tematski apolitina, literarna i intelektualna.
Pie i poeme s temom prve i druge ruske revolucije. U romanu Doktor ivago oslonio se na tradicije romana 19. stoljea te je izgradio djelo na fabuli o sudbini nekoliko obitelji, obuhvaajui prostor od zapadnih ruskih granica do Sibira, s Moskvom u sreditu, opisujui dvije ruske revolucije te zavravajui epilogom u vrijeme Drugog svjetskog rata.
U SSSR-u mu je roman nazvan antisovjetskim, dok mu je na Zapadu 1958. dodijeljena Nobelova nagrada za knjievnost, koju nije primio.
Ova tragedija prepriava dogaaje koji obuhvaaju posljednji period Carske Rusije, te ranih dana Sovjetskog saveza.
Iako je ovim romanom stekao svjetsku slavu, ipak je ostao najvie zapamen kao pjesnik. Sestra moja, ivot, napisana 1917., je nedvojbeno najutjecajnija zbirka poezije objavljena na ruskom jeziku u 20. stoljeu.

Pasternak je roen u Moskvi 10. veljae (po gregorijanskom kalendaru) 1890. (po Julijanskom kalendaru 29. veljae) u idovskoj obitelji.
Njegov otac, Leonid Pasternak, je bio poznati slikar i profesor na Moskovskoj koli slikanja, skulpture i arhitekture, dok je njegova majka, Rosa (Raitza) Kaufman, bila koncertna pijanistkinja.
Odrastao je u visoko kozmopolitanskoj atmosferi, gdje su neki od brojnih posjetitelja njegovom domu bili kompozitor Sergej Rahmanjinov, pjesnik Rainer Maria Rilke, te pisac Lav Nikolajevi Tolstoj.

Pod inspiracijom svoga susjeda Alexandra Scriabina odluuje postati kompozitor, pa je stoga i otiao na Moskovski konzervatorij.
1910. godine naglo odlazi s konzervatorija na Magdeburko sveuilite, gdje je studirao pod neokantskim filozofima kao to je Hermann Cohen i Nikolaj Hartmann.
Iako je smatrano da e postati filozofom, ipak odustaje od toga kako bi se vratio u Moskvu 1914. godine.
Njegova prva kolekcija poezije na koju su utjecali Aleksander Aleksandrovi Blok i ruski futuristi objavljena je kasnije te godine.

Njegov prvi stihovi simuliraju njegovu preokupaciju s Kantovim idejama.
Njegova tkanina ukljuuje udarnu aliteraciju, divlje ritmike kombinacije, svakodnevni rjenik, te skrivene aluzije spram svojih omiljenih pjesnika kao to su Rilke, Ljermontov te njemaki romantini pjesnici.

Tijekom prvog svjetskog rata poduavao je i radio u kemijskoj tvornici u Vsevolodovo-Vilveu, koji su mu nedvojbeno pruili dovoljno materijala za njegov roman Doktor ivago mnogo godina kasnije.
Za razliku od svoje brojne rodbine i prijatelja, Pasternak nije otiao iz Rusije nakon revolucije. Naprotiv, bio je fasciniran s novim idejama i mogunostima koje je revolucija donijela na vidjelo.

Pasternak je proveo ljeto 1917. ivui u stepskom kraju blizu Saratova, gdje se i zaljubio.
Ta je strast rezultirala zbirkom Sestra moja, ivot, koju je napisao u periodu od tri mjeseca, ali je bio previe posramljen objaviti je etiri cijele godine zbog romanskog stila kojim je napisana.
Kada ju je konano objavio 1921., ta je zbirka revolucionirala rusku poeziju.
To ga je uinilo modelom za mlae pjesnike, to je pak promijenilo poeziju Osipa Mandeljtama i Marine Ivanove Cvetajeve te drugih.

Nakon Sestra moja, ivot Pasternak je napravio neka hermetika djela neujednaene kvalitete, meu kojima se nalazi i njegovo remek djelo lirski ciklus naslovljen Ruptura (1921.).
Autori kao to su Vladimir Majakovski, Andrej Beli i Vladimir Nabokov su aplaudirali njegovim poeziji kao djelima iste, rasputene inspiracije.
Kasnih 1920-ih Pasternak je sve vie osjeao kako je njegov aroliki modernistiki stil sve vie u suprotnosti s doktrinom socijalistikog realizma koju je odobravala komuni

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.