Banner
Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" Varaždin

Vladimir Vladimirovič NABOKOV

Vladimir Vladimirovič NABOKOV
Rođen: 23.04.1899. Wikipedia
(Sankt Peterburg, RUS)
Umro: 02.07.1977.
Opis:Rusko-američki književnik
Jezik:ruski, engleski
Izvor:Wikipedia

Vladimir Vladimirovič Nabokov ( Sankt Peterburg, 22. travnja 1899. - Montreux, 2. srpnja 1977.), rusko-američki književnik.
Nabokov, romanopisac, pjesnik, prevoditelj, književni publicist i lepidopterolog (stručnjak za leptire) bio je kozmopolitski ruski emigrant koji je izvrsnim poznavanjem nekoliko jezika, erudicijom i kontroverznom prozom postao jednim od najpoznatijih i najcjenjenijih književnika 20. stoljeća.
Sam Nabokov za sebe je rekao: ˝Ja sam američki pisac rođen u Rusiji i školovan u Engleskoj, gdje sam studirao francusku književnost prije nego što sam petnaest godina proveo u Njemačkoj.˝

U njegov literarni rad ubrajaju se stotine poema, deseci novela, drama, prijevoda s ruskoga i s engleskog, književnih kritika i eseja.
Pod utjecajem klasične ruske i moderne europske književnosti piše romane u kojima uz obilje fantazije i humora suprotstavlja tradicionalni i moderni sustav vrednota.
Zbog bezobraznog seciranja spolnog života svojih junaka svrstan je i među pornografske pisce.
Od dvadeset njegovih romana remek-djela su ˝Dar˝, napisan na ruskom i objavljen 1938., te ˝Lolita˝ 1955. i ˝Blijeda vatra˝ 1962. na engleskom.
Objavio je i jednu od najboljih autobiografija na engleskom jeziku ˝Speak, Memory˝.
Osim toga, napisao je mnogo stručnih članaka o leptirima.

No, svjetsku slavu stekao je tek 1955., objavivši roman ˝Lolita˝.
Popularnosti romana s temom o opsjednutosti sredovječnog muškarca 12-godišnjom djevojčicom, pridonio je i film u režiji slavnog redatelja Stanleyja Kubricka, s Jamesom Masonom, Shelley Winters i Sue Lyon.
Novu verziju, kao svojevrstan uvod u 100. godišnjicu autorova rođenja, ostvario je 1997. Adrian Lyne, s Jeremyjem Ironsom, Melanie Griffith i debitanticom Dominique Swain.
Popularnost glavnog lika bila je takva da je pojam Lolite, djevojčice na pragu sazrijevanja u ženu, postao dio svakidašnjeg govora.

Djela
˝Lolita˝ (1955.),
˝Poziv na pogubljenje˝,
˝Blijedi oganj˝ (1962.),
˝Nebeski put˝,
˝Ada˝ (1969.).

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Wikimedia,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.
Ako objavljena slika nije u skladu s autorskim pravima, javite nam kako bi je mogli ukloniti.