Banner
Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" Varaždin

Sunčana Škrinjarić

Sunčana Škrinjarić
Rođena: 11.12.1931. Wikipedia
(Zagreb, HRV)
Umrla: 22.04.2004.
Mjesto djelovanja:Zagreb
Opis:Hrvatska književnica
Jezik:hrv

Bila je književnica istančana senzibiliteta i bujne mašte.
Dječja proza nije joj tendenciozna ni didaktički nametljiva, a gotovo jedina je u hrvatskoj književnosti nakon Ivane Brlić-Mažuranić prihvatila bajku kao oblik iznošenja svoje vizije djetinjstva.

Proza spisateljice odlikuje se maštom i sugestivnim jezikom.
Svoje djetinjstvo u metafori spominje u mnogim svojim djelima bez obzira na to što ono nije bilo lijepo. Napisala je više djela, a među njima su najpoznatije “Kaktus bajke”, “Pisac i vrijeme”, “Slikar u šumi”, “Pisac i princeza”, “Ulica predaka” i “Kazališna kavana”.Pisala je i igrokaze. Njene priče, uvijek zanimljive i maštovite, često su služile kao scenarističke podloge za filmove i televizijske serije. Autorica je scenarija za prvi hrvatski dugometražni crtani film Čudesna šuma.

Svijet Sunčane Škrinjarić mogli bismo označiti poetskom bajkom, u kojoj slobodno djeluju ljudi, stvari i pojave. Svijet je to kojemu je granice (ili bezgraničnost) odredila pjesnička mašta, a pokrenula drevna mudrost bajki.

Dobitnica je nagrade za književnost Grigor Vitez 1970., 1978. i 1983. godine, a 1981. dobila je nagradu “Ivana Brlić-Mažuranić”. Njezina knjiga “Ulica predaka” predstavljala je Hrvatsku na Međunarodnoj izložbi “Mir, sloboda i tolerancija” u Münchenu.

Djela Sunčane Škrinjarić prevedena su na litavski, mađarski, slovenski i druge jezike. Godine 1999. bila je nominirana za najprestižniju svjetsku nagradu za književnost za djecu i mlade “Hans Christian Andersen”.

Umrla je 2004. godine u 73. godini života.

Objavljena djela:
Sunčanice (pj.), Zagreb, 1946.; Kaktus bajke (pč. za dj.), Zagreb, 1970.; Ljeto u modrom kaputu (pč. za dj.), Zagreb, 1972.; Dva smijeha (pč. za dj.), Zagreb, 1973.; Zmaj od stakla (izb. pč. za dj.), Zagreb, 1975.; Svaštara (izb. pč., pj., igr.), Zagreb, 1977.; Pisac i vrijeme (pr. za dj. i oml.), Zagreb, 1978.; Knjiga o pajacima (pč. pj.), Split, 1980.; Noć s vodenjakom (no.), Čakovec, 1978.; Ulica predaka (ro.), Zagreb, 1980.; Pisac i princeza (ro.), Novi Sad, 1983.; Cvijeće u listopadu (pj.), Zagreb, 1983.; Slikar u šumi (ro.), Sarajevo, 1985.; Kuća od slova (izb. pč. za dj. i oml.), Zagreb, 1986.; Kazališna kavana (ro.), Zagreb, 1988.; Čudesna šuma (ro.-baj.), Zagreb, 1989.; Jogging u nebo (prip.), 1991.; Kakva je to ljubav bila (pj. i pr. za dj.); Marijana u ruži vjetrova (ro.), Zagreb, 1995.; Pasji put (no.), Zagreb, 1995.

Izvedena djela:
Doživljaji čička neodoljivog (radio-igr.), Zagreb, 1960.; Bajka o maslačku (lut. igr.), ZKL; 1969., Kaz. lutaka “Domino”, Rijeka, 1972., Lutk. kaz. “Totem”, Uppsala, Švedska 1975.; Konferencija za štampu (radio-dr.), Zagreb, 1970.; Slon u gradu (igr.), ZKL, Zagreb, 1985.; Hrčak plus hrčak (radio-dr.),; Gospon Bažulek (radio-dr.), Zagreb; Sablast i noćni leptiri (radio-dr.), Zagreb; Tamna soba (radio-dr.), Zagreb; Dijete s Indijancem (radio-dr.), Zagreb; Govornik (radio-dr.), Zagreb; Skidanje s vrpce (radio-dr.), Zagreb; Suđenje danu lutalici (radio-igr.); Sestre (radio-dr.), Zagreb; Zeleni šešir (radio-igr.); Začuđena zemlja (radio-igr.); Perivoj od slame (radio-igr.); Pisac i djevojčica (radio-igr.), Zagreb, 1978.; Novi stanari (radio-igr.), Zagreb, 1982.; Putovanje u zemlju lišća (radio-igr.); Čovjek koji je postao gljiva (radio-igr.); Marijana u ruži vjetrova (radio-igr.); Kako sam bio sam (radio-igr.), Zagreb, 1994.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Wikimedia,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.
Ako objavljena slika nije u skladu s autorskim pravima, javite nam kako bi je mogli ukloniti.