Banner
Point d.o.o.

Mario Kova

Mario Kova
Rođen: 25.10.1975.
(Zagreb, HRV)
Opis:Redatelj, kazalini kritiar, DJ, glazbenik
Jezik:hrv
Izvor:Wikipedia

Mario Kova (Zagreb, 25. listopada 1975.), hrvatski kazalini i filmski redatelj.
Kao redatelj, glumac, skladatelj, scenograf ili dramaturg sudjelovao je i u stvaranju itavog niza amaterskih predstava i performansa.
Djeluje i kao dramski pedagog te voditelj brojnih dramskih radionica.

Diplomirao je 2002. godine na odsjeku Kazaline reije na Akademiji dramske umjetnosti, a doktorirao 2015. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu doktorskom disertacijom na temu Metodologija kazalinog rada sa slijepim i slabovidnim osobama.[1] Dvanaest godina je bio lan Dramskog uilita Zagrebakog kazalita mladih gdje je skupljao prva kazalina iskustva pod strunim vodstvom Zvjezdane Ladike, Elizabete Kumer, Jadranke Korde i Borisa Kovaevia.
U tom periodu nastupa u itavom nizu amaterskih i profesionalnih produkcija ZKM-a.

Godine 1995. osniva nezavisnu studentsku kazalinu grupu Schmrtz Teatar s kojom u malo vie od pet godina rada reira, glumi, nastupa u vie od 120 predstava, performansa, hepeninga, koncerata... te ostvaruje brojna gostovanja po Hrvatskoj i Europi.
lanstvo grupe su inili mladi ljudi (preteno studenti) koji su imali elju baviti se izvedbenim umjetnostima i reciklaom starih ideja o modernosti i politikom angamanu kazalita.
Od samog poetka tematika njihovih nastupa obuhvaala je pitanja ljudskih prava, ekologije, kritike drutva, modernog primitivizma, supkulturnih pokreta, alternativnih svjetonazora, civilnog drutva, autonomije kulture...
Meu najpoznatijim radovima grupe su radikalne akcije (kraa knjiga u knjiarama u sklopu akcije 22%, egzorcistika akcija istjerivanja zlih demona iz zgrade HNK, Millenium Marijuana March...).

Poetkom 2001. ini radikalan rez u svom radu pa rasputa Schmrtz Teatar i osniva kazalinu druinu Nova Grupa s kojom je proteklih sezona napravio nekoliko performansa i kazaline predstave Philip Glass kupuje komad kruha, Sunani grad i ohari.
Grupa gostuje na itavom nizu festivala eksperimentalnog i studentskog kazalita irom svijeta (Montreal, Teheran, Caracas, Grenoble...).

Pokreta je i osniva nekoliko alternativnih i studentskih kazalinih festivala i susreta od kojih treba izdvojiti: FAKI (Festival alternativnog kazalinog izriaja), TEST! (Teatar Studentima!), K.R.A.D.U. (Kazalina Revija Akademije Dramske Umjetnosti)...

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.