Banner
Point d.o.o.

Joanne Kathleen Rowling, OBE

Joanne Kathleen Rowling, OBE
Kennilworthy Whisp, Newt Scamander
Rođenje: 31.07.1965. Wikipedia
(Chipping Sodbury, Bristol, GBR)
Opis:Britanska književnica
Jezik:engleski
Izvor:Wikipedia

Joanne Kathleen Rowling (pored Bristola, Engleska, 31. juli 1965.), također poznata i kao J. K. Rowling ili Joanne K. Rowling, je engleska književnica.

Britanska autorica, pisac popularne i od kritičara prihvaćene serije o Harryju Potteru koja govori o mladom čarobnjaku kroz njegovo školovanje.

Nakon diplome na University of Exeter 1986. godine počinje raditi za Amnesty International u Londonu, gdje započinje pisati Harry Potterove avanture.
U ranim 90-ima putuje u Portugal gdje podučava strance engleskom jeziku, ali nakon kratkog braka i rođenja kćerke vraća se u Englesku i nastanjuje u Edinburghu.
Živi od socijalne pomoći, uz podučavanje drugih, nastavlja s pisanjem.

Njena prva knjiga u seriji, Harry Potter i Kamen mudraca (1997), ostvarila je izvanredan uspjeh, obraćajući se istovremeno djeci (ciljanoj publici) i odraslima.
Živim opisima i maštovitom okosnicom priče, predstavlja avanture neočekivanog heroja Harryja Pottera, osamljenog siročića koji otkriva da je ustvari čarobnjak, i prijavljuje se u Hogwartsovu školu čarobnjaštva i magije. Knjiga je osvojila mnoge nagrade, uključujući British Book Award.

Slijede nastavci: Odaja tajni, Zatočenik Azkabana, Plameni Pehar, Red feniksa, Princ miješane krvi - također bestseleri, izdani u više od 200 zemalja i prevedeni na oko 60 jezika.
U 2001 godini su objavljeni Čudesne zvijeri i gdje ih naći i Metloboj kroz stoljeća, s prihodima namijenjenim u dobrotvorne svrhe.
Serija je doista potakla entuzijazam među djecom i zaslužna je za stvaranje novog zanimanja za čitanjem.
Filmska verzija prvog nastavka snimljena je 2001 godine i postala jedan od najgledanijih filmova na svijetu.
Ostali nastavci su također vrlo uspješno ekranizirani.
U martu 2001 godine, Rowlingovoj je dodjeljena titula OBE (Officer of the British Empire).

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.