Banner
Knjinica i itaonica grada Preloga

Alicia Keys

Alicia Keys
Alicia J. Augello-Cock
Rođenje: 25.01.1981. Wikipedia
(New York, US)
Opis:Amerika R&B i soul pjevaica, tekstopisac i pijanistkinja
Jezik:engleski
Izvor:Wikipedia

Alicia Keys (roena kao Alicia J. Augello-Cock, 25. sijenja 1981.) amerika je R&B, soul i neo soul pjevaica, tekstopisac, pijanistica, producentica skladbi, glumica, redateljica glazbenih spotova, filantrop i autorica iji su se albumi prodali u vie od etrdeset i jednog milijuna primjeraka diljem svijeta do 2007. godine, osvojivi brojne nagrade, ukljuujui devet Grammy nagrada, jedanaest Bilboard Music Awards nagrada i tri American Music Awards nagrade.

Alicia Keys roena je u Harlemu, susjedstvu Manhattana, New York City, New York.
Njena majka Teresa Teri Augello, pravna pomonica i glumica, irskog je, kotskog i talijanskog podrijetla, dok je njen otac Craig Cook, stjuard, jamajkanskog podrijetla.

Njeni roditelji razveli su se tijekom njenog ranog djetinjstva, te ju je podignula njena majka tijekom godina u susjedstvu Hells Kitchen, takoer u Manhattanu.
1985. godine, Alicia i skupina djevojica odigrale su ulogu u epizodi Slumber Party Cosby Showa, kao goe Rudy Huxtable.
Poela je svirati glasovir s navrenih sedam godina, uei klasinu glazbu skladatelja kao to su Beethoven, Mozart, Chopina.

Alicia je diplomirala sa Professional Performing Arts School, prestine kole u Manhattanu, kao valedictorian s navrenih sedamnaest godina.
Iako prihvaena na Sveuilite Columbia, odluila je odustati i razvijati svoju glazbenu karijeru.
Potpisala je demo ugovor s Jermainom Duprijem i njegovom So So Def diskografskom etiketom, tada distribuiranom od strane Columbia Recordsa.
Sudjelovala je u pisanju i izvoenju skladbe Dah Dee Dah (Sexy Thing), koja se pojavila kao soundtrack blockbustera Ljudi u crnom, 1997. godine.
Ova je skladba postala Alicina prva profesionalna izvedba; ipak, nikada nije putena u prodaju kao zaseban singl, i njen ugovor s Columbia Recordsom ubrzo je zavrio.
Alica je kasnije upoznala Clivea Davisa, s kojim je potpisala ugovor za diskografsku kuu Artista Records, koja je zatim rasputena.
Pratei Davisa u njegovu novoosnovanu J Records diskografsku kuu, snimila je pjesme Rock With U i Rear View Mirror, koje su postale dio soundtrackova filmova kao to su Shaft (2000), i Dr. Dolittle 2 (2001).
Alicia je zatim u prodaju pustila svoj debitantski album, Songs in A Minor.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.