Banner
Point d.o.o.

Joan Didion

Joan Didion
Rođenje: 05.12.1934.
(Sacramento, California, USA)
Opis:Amerika knjievnica i novinarka
Jezik:eng
Izvor:Fraktura, drugi izvori

Amerika knjievnica Joan Didion roena je 5. prosinca 1934. godine u Sacramentu u Kaliforniji.
Visoku je naobrazbu stekla na kalifornijskom Sveuilitu Berkley, potom odlazi u New York i zapoljava se kao copywriter za magazin Vogue te Istodobno za isti, ali i za druge asopise poput Esquirea, Saturday Evening Posta, National Reviewa, The New York Times Magazinea i The New York Times Book Reviewa, pie eseje i osvrte o amerikoj politici, medijima, popularnoj kulturi, feminizmu, kao i kolumne o privatnom ivotu.
Godine 1963. izdaje svoj prvi roman Run River (Rijeka bijega) u kojem kroz naizgled zamornu priu o prevari i propalom braku te ironino pripovijeda o povijesti Kalifornije.
Premda se roman slabo prodavao, nekoliko dobrih kritika donijelo joj je novi ugovor s izdavakom kuom.
Zajedno sa suprugom Johnom Dunneom, knjievnikom i novinarom magazina Time, pie osobnije lanke i prikljuuje se generaciji koja stvara takozvano Novo novinarstvo, a koja se povezivala s knjievnicima Normanom Mailerom, Tomom Wolfeom, Hunterom Thompsonom i Gayem Taleseom.
Didion i Dunne piu scenaristiki prvijenac za film iz 1971. Panic in Needle Park u kojem je jednu od svojih prvih uloga odigrao Al Pacino.
Krajem 2003. godine, nakon povratka iz posjete bolesnoj kerki, John Dunne umire od sranog udara. Joan Didion njegova smrt teko pada te pie The Year of Magical Thinking zbirku duboko osobnih eseja u kojima korak po korak prolazi bolno razdoblje nakon smrti mua.
The Year of Magical Thinking nije samo pria o ponovnom poetku i osovljavanju na noge, nego i hommage izvanrednom braku.
Meutim, neposredno prije nego to se knjiga pojavila na policama, umire joj kerka.
Didion je za The Year of Magical Thinking 2005. godine nagraena amerikom Nacionalnom knjievnom nagradom u kategoriji nefikcionalne proze.
Dvije je godine kasnije od Nacionalne zaklade za knjigu primila medalju za izniman doprinos amerikoj knjievnosti.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.