Jasna Bilui

Jasna Bilui
Rođenje: 31.05.1967.
(Zagreb, HR)
Opis:Hrvatska glumica, jazz pjevaica i TV voditeljica
Jezik:hrvatski
Izvor:Wikipedia

Jasna Bilui (Zagreb, 31. svibnja 1967.), hrvatska je glumica, jazz pjevaica i TV voditeljica.

Zavrila je akademiju dramske umjetnosti Sveuilita u Zagrebu, seminar imaginarne filmske Akademije u Gronjanu i scenaristiki seminar na University of Ohio, (SAD).
Uspjena je i vrlo priznata jazz pjevaica i lanica sastava Cool Date.
Od 1990. godine stalni je lan ansambla Gradskog kazalita Komedija.
U njemu je nastupila na brojnim domaim i svjetskim mjuziklima i dramskim predstavama.
U deset godina svoje glazbene karijere, objavila je tri jazz i reggae albuma, a takoer je gostovala na brojnim izdanjima hrvatskih glazbenika.
Jasna Bilui ve niz godina surauje s Big Bandom HRT-a i kao vokalni solist i kao autor tekstova te voditelj na njihovim koncertima.

Dobitnica je nagrade hrvatskoga glumita za 2002. godinu u kategoriji najbolje enske uloge za tumaenje Edith Piaf u glazbenoj predstavi Piaf, koju je reirao Lawrence Krua u zagrebakom kazalitu Komedija.

Takoer je zavrila i niu glazbenu kolu, a hospitirala se i u srednjoj koli.
Glazbom se profesionalno poela baviti od 1988. godine i istaknuta je jazz pjevaica.
Od 1990. godine stalni je lan ansambla Gradskog kazalita Komedija, u kojemu je nastupila na brojnim svjetskim i domaim kazalinim predstavama, a neke od njih su; Cosi fan tutte, Max&Engel private, Gusla na krovu, Muka i uskrsnue spasitelja naega, Komedija zabuna, Kralj je gol, Crna kraljica, Jalta Jalta, Isus sin ovjeji, Veliki manevri u tijesnim ulicama, Majka Hrabrost i njezina djeca, Piaf, Cicago, Svoga tela gospodar, Mali duan strave, Skidajte se do kraja, Cigle svete Elizabete i mnogi drugi slobodni kazalini projekti.
Svoju prvu premijeru u Komediji imala je 15. sijenja 1989. godine u predstavi Cosi fan tutte.
Takoer je glumila u nekoliko hrvatskih filmova i stranih koprodukcija.
Nastupa na brojnim radio dramama, a aktivna je i na TV-u, gdje glumi u nekoliko hrvatskih serija, vodi zabavne i glazbene programe (U dobrom drutvu HTV, Cro-session HTV), a svojim glasom doprinosi na brojnim sinkronizacijama animiranih filmova.

Jasna Bilui svestrana je hrvatska umjetnica, pa je stoga nastupila u velikom broju scensko-glazbenih predstava.
etiri godine neprekidno nastupala je u poznatom zagrebakom B.P. clubu Boka Petrovia, a vrlo je aktivna na hrvatskoj glazbenoj sceni gdje obuhvaa brojne stilove glazbe (blues, funky, rock and roll, reggae, bossa nova i drugi).
Tijekom svoje glazbene karijere snimila je po tri jazz i reggae albuma, a takoer je kao gost nastupila na brojnim izdanjima hrvatskih glazbenika.
Sa svojim sastavom Cool Date, 1998. godine nastupala je svakog petka u zagrebakom klupskom prostoru Art Net Club.

Jednu od svojih veih kazalinih uloga odigrala je u predstavi Piaf od britanske dramatiarke Pam Gems u reiji Lawrencea Krua, gdje je oivotvorila lik slavne francuske ansonjerke Edith Piaf.
Premijernu izvedbu imala je 2002. godine u kazalitu Komedija. Autor aranmana i dirigent orkestra bio je Dinko Appelt, a znaajnije uloge ostvarili su jo i Ljubo Zeevi (menader) i Mia Elegovi - Bali (Toine).

Igrajui ulogu Edith Piaf, Jasna Bilui nije pokazala samo svoje glumake sposobnost ve je dobila ansu da na sceni pokae i svoje ostale talente.
Za ulogu Piaf, do tada je dobila najvee kritike i pohvale, meutim ona kae kako to nije vrhunac njezine karijere.

Jasna Bilui svoju prvu TV ulogu ostvarila je u u romantinoj komediji Brod iz 1992., a koja je objavljena 17. prosinca 2002. godine.
Radnja filma se odvija na brodu koji spaja dva zabaena jadranska otoka.
Redatelj filma je Radovan Mari, producent je Tihomir tivii, dok su uz Jasnu glavne uloge ostvarili i Boidar Boban, Ivana Boban i Ivica Vidovi
U komediji Novogodinja pljaka Draena arkovia, koja je objavljena 29. prosinca 1997. godine, Jasna glumi lik Ire Novak
U kratkom igranom filmu Ivana aria Sedam neodgovorenih poziva, gl

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.