Martin Caparros

Martin Caparros
Rođen: 29.05.1957.
(Buenos Aires, ARG)
Opis:Argentinski romanopisac, esejist i putopisac
Jezik:esp
Izvor:Fraktura

Romanopisac, esejist i putopisac Martn Caparrs roen je 29. svibnja 1957. u Buenos Airesu u Argentini.
Ve je po zavretku srednje kole poeo pisati za dnevne novine Noticias.
Nakon vojnog udara generala Jorgea Rafaela Videle 1976. bjei iz Argentine, neko vrijeme ivi u Parizu, gdje stjee visoku naobrazbu na Sorbonni i titulu magistra povijesti, a zatim se seli u Madrid.
U rodni se grad vraa tek nakon to je Videla 1981. svrgnut s vlasti.
Godine 1984. objavljuje svoj prvi roman Ansay o los infortunios de la gloria o sjeanjima biveg vojnika don Faustina Ansaya, kroz ija razmiljanja slikovito prikazuje drutvenu i politiku situaciju u Argentini.
U svom se sljedeem romanu No velas a tus muertos, objavljenome dvije godine poslije, poigrava narativnim postupcima te mijea tok svijesti s dnevnikim zapisima i postupcima filmske montae progovarajui kroz generaciju mladih ljudi koji su proivjeli godine terora.
Za roman Valfierno, izdan 2004., nagraen je nagradom Premio Planeta, novano najvrednijom knjievnom nagradom nakon Nobelove, koja se dodjeljuje za najbolji roman napisan na panjolskom jeziku.
U sreditu radnje pria je o ovjeku odraslom u siromanoj obitelji na ulicama Buenos Airesa koji e postati poznat kao kradljivac Da Vincijeve Mona Lise iz parikoga Louvrea.
Valfierno je napeta drama psiholoki sjajno razraenih likova o kriminalcu koji ne moe utjeti o detaljima misteriozne pljake.
Martn Caparrs objavio je osam romana te jedanaest strunih povijesnih djela, putopisa i eseja.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.