Banner
Pomorski fakultet u Splitu

QUEEN

QUEEN
Početak: 1970 Wikipedia
(GB)
Opis:Britanski rock sastav
Jezik:eng
Izvor:Wikipedia

Queen je britanski rock sastav nastao 1970. godine raspadom grupe Smile kojeg su inili dvoje originalnih lanova Queena Brian May i Roger Taylor.
Nakon odlaska pjevaa Tima Staffella, mjesto popunjava Freddie Mercury, a nakon nekoliko neuspjenih basista, 1971. prikljuuje im se basist John Deacon.
Prvi album Queen izdan je 1973., a drugi Queen II godinu dana poslije i sadravao je singl Seven Seas of Rhye koji je postao njihov prvi hit, te im otvorio put.
Krajem iste 1974. godine izdaju trei album Sheer Heart Attack koji je donio potpuni komercijalni i artistiki proboj te afirmaciju sastava, a singl Bohemian Rhapsody sa etvrtog albuma A Night at the Opera postaje njihov najvei hit i zatitni znak, kao i sam album koji isto postie veliki uspjeh.
Nakon toga sastav ulazi u svoje uspjeno razdoblje koje je trajalo u drugoj polovini sedamdesetih i tijekom osamdesetih sve do smrti pjevaa Freddie Mercuryja 1991. godine.
Sastav je poznat po svojim glazbeno raznovrsnim aranmanima, vokalnim harmonijama i jedinstvenom sudjelovanju publike na nastupima uivo.

Queen su izdali petnaest studijskih albuma, pet koncertnih albuma, te brojne kompilacijske albume.
Prodali su preko 300 milijuna primjeraka u cijelom svijetu, ukljuujui vie od 35.5 milijuna samo u SAD-u.
Njihova prva Greatest Hits kompilacija iz 1981. godine je britanski najprodavaniji album svih vremena.
Pjesme We Will Rock You i We Are the Champions iz 1977. postale su stadionske himne i jo uvijek se izvode na gotovo svim sportskim dogaajima irom svijeta.
Queen se smatraju jednim od najveih, najuspjenijih i najutjecajnih britanskih i svjetskih rock sastava.
Njihov nastup na Live Aid humanitarnom koncertu u Londonu iz 1985. godine se obino navodi kao najbolja koncertna izvedba ikad, dok se Bohemian Rhapsody smatra jednom od najboljih rock pjesama u povijesti. 2001. godine sastav je uveden u Rock And Roll kuu slavnih.

Nakon Mercuryjeve smrti 1991. i Deaconovog povlaenja sa glazbene scene 1997., May i Taylor surauju sa Paulom Rodgersom pod imenom Queen + Paul Rodgers.
2005. snimaju koncertni album Return of the Champions, a u studenom 2006. zapoinju snimanje studijskog albuma The Cosmos Rocks kojeg su objavili 15. rujna 2008. godine.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.