Banner
Point d.o.o.

Franz Lehar

Franz Lehar
Rođen: 30.04.1870. Wikipedia
(Komarno, Slovakia, SVK)
Umro: 24.10.1948.
Opis:Kompozitor
Izvor:Wikipedia

Franz Lehár (30. travanj 1870 - 24. listopad 1948) bio je austrijski skladatelj.
Uglavnom je poznat po svojim operetama od kojih je najuspješnija i najpoznatija ˝Vesela udovica˝ (Die lustige Witwe).

Lehar je rođen u sjevernom dijelu Komároma, Kraljevina Mađarska, Austro-Ugarska (danas Komárno, Slovačka), kao najstariji sin austrijskog dirigenta u pješačkoj pukovniji br 50 od austro-ugarske vojske i mađarske žene njemačkog podrijetla.
Njegova majka nije bila u mogućnosti govoriti pravilan njemački, pa je uglavnom odgojen na mađarskom jeziku u djetinjstvu.
Kasnije je stavio dijakritički iznad ˝a˝ na očevo ime ˝Lehar˝ kao referencu na to.

Dok je njegov mlađi brat Anton ušao kadetsku školu u Beču da postane profesionalni časnik, Franz je studirao violinu i kompoziciju na Konzervatoriju u Pragu, gdje mu je učitelj violine bio Antonín Bennewitz, ali ga je Antonín Dvořák savjetovao da se usredotoči na skladanja glazbe.
Nakon diplome u 1899 se pridružio se očevom bendu u Beču, kao pomoćnik dirigent.
Godine 1902 postao je dirigent na povijesnom Bečkom Teatru u Beču, gdje mu je prva operna Wiener Frauen izvedena u studenom iste godine.

On je najpoznatiji po svojim operetama - najuspješnija od njih je Vesela udovica (Die lustige Witwe) - također je pisao sonate, simfonijske pjesme, marševe i brojne valcere (najpopularnije su Zlato i Srebro, sastavljen za Princezu Pauline von Metternicha je ˝ Zlato i srebro ˝ Ball, siječanj 1902), od kojih su neke izvučeni iz njegove poznate operete.
Pojedinačne pjesme nekih od opereta postali su standardima, osobito ˝Vilja ˝ iz Veselw udovicw i ˝ You Are My Heart’s Delight ˝ (˝ Dein ist mein Herz ganzes ˝) iz Zemlje smijeha (Das Land des Lächelns).

Lehar je također bio povezan s opernim tenorom Richard Tauber, koji je pjevao u mnogim njegovim operetma, počevši s Frasquita (1922), u kojoj je Lehar ponovno pronašao prikladan poslijeratni stil.
Između 1925 i 1934 je napisao šest opereta posebno za Tauberov glas.
Do 1935. je odlučio se da formira svoju vlastitu izdavačku kuću, Glocken-Verlag (˝Izdavačka Kuća od zvona˝), kako bi se povećala njegova osobna kontrola nad pravima izvedbe njegovih djela.
.....

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.