Banner
Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" Varaždin

Andrea Bocelli

Andrea Bocelli
Rođen: 22.09.1958. Wikipedia
(Pisa, ITA)
Opis:Italian tenor
Jezik:ita
Izvor:Wikipedia

Andrea Bocelli, glavni časnik OMRI (22 rujna 1958) je talijanski tenor, multi instrumentalist i umjetnik crossover glazbeni umjetnik. Rođen sa lošim vidom, postaje potpuno slijep u dobi od dvanaest godina nakon nogometne nesreće.

Od kad je pobjedio na Sanremo glazbenom festivalu u odsjeku novih izvođača 1994. godine, Bocelli je snimio trinaest studijskih albuma sa pop i klasičnom glazbom, dva albuma najvećih hitova, i osam kompletnih opera, koji su prodani u više od 70 milijuna primjeraka širom svijeta.


On je najprodavaniji solo izvođač u povijesti klasične glazbe i uzrokovao je prijelaz klasične glazbe na međunarodne liste pop glazbe te ujedno u nesitraženo područje u kulturi popa.

1998 godine časopis People uvršten je u listu 50 najljepših ljudi.
1999 godine nominiran je za najboljeg novog izvođača na dodjeli Grammyja, a to je ujedno bio i prvi put da je jedan klasični umjetnik nominiran u ovoj kategoriji od 1961. kada je bio nominiran Leontyne Price.

The Prayer, duet sa Celine Dion za animirani film Potraga za Camelotom osvojio je Zlatni Globus za originalnu pjesmu, i nominiran je za Oscara u istoj kategoriji.
Sa izlaskom albuma Sacred Arias, Bocelli je uvršten u Guinessovu knjigu rekorda jer se istovremeno održao na vrhu tri pozicije na ljestvicama U.S . klasične glazbe.

Pet njegovih albuma je od svojih izlazaka doseglo Top 10 na Billboard 200 ljestvici.

Sa preko 5 milijuna primjeraka prodanih diljem svijeta, Sacred Arias je postao najprodavaniji klasični album solo umjetika svih vremena, a sa nešto manje od 20 milijuna manje prodanih diljem svijeta, njegov album Romanza, postao je najprodavaniji album nekog talijanskom umetnika ikad, kao i najprodavaniji album stranog izvođača u Kanadi, i nizu drugih zemalja u Europi i Latinskoj Americi.

Prvi singl sa albuma, ˝Time to Say Goodbye˝, dosegnuo je vrhove ljestvica diljem Europe, uključujući Njemačku, gdje je ostao na vrhu ljestvica 14 uzastopnih tjedana, premašujući sva očekivanja u prodaji, sa više od 3 milijuna prodanih u zemlji.

Široko je priznat kao najpopularniji talijanski pjevač, i pjevač klasične glazbe u svijetu.

2006. godine Bocelli je postao glavni časnik Reda za zasluge Talijanske Republike, a 2. ožujka 2010. dobio je svoju zvijezdu na holivudskoj Stazi slavnih, za svoj dopronos Live Theateru.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Wikimedia,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.
Ako objavljena slika nije u skladu s autorskim pravima, javite nam kako bi je mogli ukloniti.