Banner
Point d.o.o.

Alexandre Dumas

Alexandre Dumas
Rođen: 24.07.1802.
(Villers-Cotterets, FRA)
Umro: 05.12.1870.
Opis:Francuski knjievnik
Jezik:fra
Izvor:Wikipedia

Alexandre Dumas sr. roen Dumas Davy de la Pailleterie (Villers-Cotterets, 24. srpanj 1802. - Puys, 5. prosinac 1870.) francuski knjievnik

Alexandre Dumas jedan je od zaetnika takozvanog romana - feljtona.
Pisac nevjerovatno plodnog talenta, bogate fantazije i iva duha, okuao se jednako sretno u pozorinim djelima i u historijskim romanima.
Najpozantije njegovo djelo je avanturistiki roman Tri muketira, poznat po zanimljivom zapletu, mnogim pustolovinama, te simpatinim i hrabrim junacima.
Uticaj historijsko-avanturistiih Dumasovih romana osjetio se gotovo u cijeloj evropskoj popularnoj literaturi.
Bio je najpopularniji romanopisac i dramatiar svoga vremena.
Napisao je, to sam, to u saradnji s drugima, oko 300 romana i drama.
Za pozorite je zasluan jer je dao prvu historijsku romantinu dramu Henrik III i njegov dvor.

Bibliografija
Tri muketira (Les Trois Mousquetaires, 1844)
Dvadeset godina nakon (Vingt Ans Apre`s, 1845)
Le Vicomte de Bragelonne, 1847)
Grof Monte Cristo (18451846)
The Regents Daughter (1845)
The Two Dianas (1846)
Kraljica Margot (1845)
Gospoa de Monsorot (1846)
etrdeset i pet uvara (1847)
Joseph Balsamo (18461848)
Kraljiina ogrlica (18491850)
Ange Pitou (1853)
Grofica de Charny (18531855)
Vitez Crvene Kue (1845)
Crni tulipan (1850)
Pria u oraiu (1844) obrada Hoffmannovog romana
Zlatni razbojinici (poslije 1857)
Vitez Sainte-Hermine (Le Chevalier de Sainte-Hermine, 1869)

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.