Banner
Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" Varaždin

Buddy Holly

Buddy Holly
Charles Hardin Holley
Rođen: 07.09.1936. Wikipedia
(Lubbock, USA)
Umro: 03.02.1959.
Opis:Američki pjevač, kantautor i pionir rock and rolla
Jezik:engleski
Izvor:Wikipedia

Charles Hardin Holley poznatiji kao Buddy Holly (Lubbock, 7. rujna 1936. - kraj Mason Citya, 3. veljače 1959.), američki pjevač, kantautor i pionir rock and rolla.

Promjena u njegovu prezimenu iz ˝Holley˝ u ˝Holly˝ nastala je kao pogreška u ugovoru koji je trebao potpisati, u kojemu je njegovo ime pisano ˝Buddy Holly˝.
To ime je onda prihvaćeno kao profesionalni pseudonim.
Na njegovom nadgrobnom spomeniku ugravirano je ime ˝Buddy Holley˝.

Buddyja Hollyja smatraju jednim od najutjecajnijih utemeljitelja rock ’n rolla.
2004. godine ga je časopis Rolling Stone uvrstio na 13. mjesto popisa ˝100 besmrtnika popularne glazbe˝.
Iako je njegova karijera naglo prekinuta tragičnom smrću, njegovo djelo uvrštava se među najznačajnija ostvarenja u povijesti rock glazbe.
Njegova glazba ne samo da će utjecati na njegove suvremenike, nego i budući smjer popularne glazbe, uključujući i Beatlese.

Buddy Holly rođen je 1936. kao Charles Hardin Holley u gradu Lubbocku u Teksasu kao sin Lawrencea Odella Holleyja i Elle Pauline Drake.
Holleyjevi su bili glazbena obitelj i kao mladi dječak, Holley je učio svirati violinu (njegova braća nauljila bi žice tako da ga nitko ne čuje svirati), te klavir i gitaru.
U jesen 1949. u Srednjoj školi Hutchinson upoznao je glazbenika Boba Montgomeryja. Imali su slične interese u glazbi i uskoro su se udružili u duo ˝Buddy i Bob˝.
Isprva pod utjecajem bluegrass glazbe, pjevali su harmonijske duete u mjesnim klubovima i srednjoškolskim predstavama za talente.
Njegovi glazbeni interesi rasli su kroz srednju školu dok je pjevao u školskom zboru.

Holly se okrenuo rock glazbi kada je uživo vidio pjevanje Elvisa Presleyja u Lubbocku početkom 1955.
Njegov postupni prijelaz na rock završen je izvodio prije nastupa Billa Haleya i njegovih Cometsa, na mjesnoj predstavi koju je organizirao Eddie Crandall, koji je također bio menadžer Martyja Robbinsa.
Nakon što ga je poslušao, ponudio mu je ugovor s Decca Recordsom za solo angažman, koji je i prihvatio.
Prema knjizi Amburn (str. 45), njegovo javno ime promijenjeno je iz ˝Holley˝ u ˝Holly˝ 8. veljače 1956., kada je potpisao ugovor.
Među snimkama za tu kuću bila je i ranija inačica singla ˝That’ll Be The Day˝ koja je za naslov uzela frazu koju je lik Johna Waynea ponavljao u filmu iz 1956. ˝Tragači˝.

Vrativši se u Lubbock, Holly je osnovao svoj bend The Crickets i počeo snimati u studiju Normana Pettyja u gradiću Clovis u Novom Meksiku.
Norman je imao kontakte u glazbenoj industriji i vjerujući da će singl ˝That’ll Be the Day˝ biti hit, kontaktirao je izdavače.
Coral Records, podružnica izdavačke kompanije Decca prihvatila je ugovor s Buddyjem Hollyjem i Cricketsima.
Ovo je dovelo Hollyja u neobičnu situaciju obveze prema dva ugovora odjednom.
Prije nego je taj singl objavljen širom SAD-a, Holly je svirao gitaru u hit singlu ˝Starlight˝ iz travnja 1957. s Jackom Huddleom.
Prvotna, neuspješna verzija pjesme ˝That’ll Be the Day˝ bila je sporija i otprilike pola oktave viša od hit verzije.

Holly je uspio premostiti neke od rasnih podjela koje su obilježavale rock ’n’ roll glazbu.
Dok je Elvis Presley činio crnačku glazbu prihvatljiviju bijelcima, Holly je pridobio sasvim crnačku publiku kada su Cricketsi zabunom rezervirali u njujorški Apollo Theater (iako je, za razliku od neposrednog prihvaćanja prikazanog u filmu iz 1978. ˝The Buddy Holly Story˝, zapravo je trebalo nekoliko izvedbi da bi publika prihvatila njegov talent).

Nakon objavljivanja nekoliko vrlo uspješnih pjesama, Holly i Cricketsi 1958. godine odlaze na turneju u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Iste godine, upoznaje Mariju Elenu Santiago, rođenu 1935. u San Juanu u Puerto Ricu, recepcionerku njujorškog glazbenog izdavača.
Zaprosio ju je na prvom spoju - isprva je mislila da se šalio, no ubrzo su se vjenčali u Lubbocku, 15. kolovoza 1958., manje od dva mjeseca nakon što su se upoznali.
Maria je s njim putovala na nekim turnejama, obavljajući poslove od pranja rubl

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Wikimedia,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.
Ako objavljena slika nije u skladu s autorskim pravima, javite nam kako bi je mogli ukloniti.