Miha Mazzini

Miha Mazzini
Rođen: 03.06.1961.
(Jesenice, SVN)
Opis:Slovenski pisac, kolumnist, scenarist i informatiar
Jezik:svn
Izvor:Fraktura, drugi izvori

Miha Mazzini jedan je od najproduktivnijih i najpoznatijih slovenskih pisaca srednje generacije.
Od svojeg romana prvijenca Drobtinice iz 1986. za koji je dobio Preernovu nagradu 1986. godine, do sada je objavio osamnaest knjiga i napisao itav niz scenarija.
Meu romanima izdvajaju se Zbiralec imen, Satanova krona i Telesni uvaj.
Njegov najuspjeniji roman je roman Slatki snovi do sada objavljen u Sjedinjenim Amerikim Dravama, ekoj i Poljskoj.
Istoimeni film, snimljen po Mazzinijevom scenariju 2001. najnagraivaniji je slovenski film na meunarodnim filmskim festivalima.
Osim scenaristikim i spisateljskim radom Miha Mazzini bavi se predavanjem na filmskoj akademiji, pisanjem prirunika za raunala, popularnom kulturom...

Nagrade
Slovenski roman godine za Drobtinice, 1986
Zlata ptica za izniman umjetniki uspjeh, 1988
Nagrada CIRCOM za najbolji europski TV film za Operacijo Cartier, 1992
Nagrada za TV dramu Thomas na natjeaju RTV Slovenija, 1994
Nagrada za najbolji scenarij za kratki film Klic na natjeaju RTV Slovenija, 2000
Nagrada za najboljeg redatelja na Highgate Film Festivalu, London, za Svobodna si. Odloi se., 2001
Nagrada Vesna za najbolji scenarij na Festivalu slovenskega filma Portoro za Sladke sanje, 2001
Nagrada Vesna za najbolji film na Festivalu slovenskega filma Portoro za Sladke sanje, 2001
Zlata palma za najbolji film na XXII Mostra de Valencia za Sladke sanje, 2001

Bibliografija
Oka Orel band : hope is dope, 1981 poezija
Drobtinice, 1987, roman
Clipper : prironik za program, 1988, 1991, 1993
Godbe : (zbirka zgodb), 1989
MENTOR o raunalniku, 1990, program, videokazeta, knjiica
Operacija Cartier, 1990, scenarij
Mspell, 1990, raunalniki program
Zgodbe, 1991, zbirka kratkih pria
Satanova krona, 1993, roman
Zbiralec imen, 1993, roman
Quattro Pro za DOS za telebane, 1994, prirunik
Zakaj Windows for workgroups?, 1995, prirunik
WordStar za telebane, 1996, prirunik
Ukrotite Word! : prironik za tiste, ki elijo izkoristiti ve kot le nekaj odstotkov zmogljivosti svojega urejevalnika besedil, 1996, prirunik
Sweet dreams (are made of this), 1997, scenarij
Danes na sporedu : dva prirunika i tri scenarija, 1998
Elektronsko poslovanje za telebane, 1999, prirunik
as je velika smetanova torta, 1999, slikovnica
Telesni uvaj : verzija 1.72, 2000, roman
100 raunalnikih zvija, 2001, prirunik
Kralj ropotajoih duhov, 2001, roman
Guarding Hanna (engleski prijevod romana Telesni uvaj), 2002
Dostava na dom, 2002, zbirka eseja
Novih 100 raunalnikih zvija, 2003, prirunik
The Cartier project (engleski prijevod romana Drobtinice), 2004
Preshrn.doc: (izbor poezije dr. Franceta Preerna), 2004
The King of the Rattling Spirits, 2005
Drevo glasov (roman za mlade), 2005
Trenutki spoznanja (zbirka pripovjedaka), 2007
Zelo preprosta zgodba (filmski projekt), 2008
Let v Rim (drama), 2008
Mislil sem, da obvladam Google (prirunik za pretraivanje s Googlom), 2009
Nemka loterija (roman), 2010
Duhovi (kratke prie), 2010

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.