Marvin Gaye

Marvin Gaye
rođen Marvin Pentz Gay, Jr.
Rođen: 02.04.1939.
(Washington, US)
Umro: 01.04.1984.
Opis:Američki pjevač, tekstopisac, skladatelj, multi-instrumentalist i producent snimanja
Jezik:engleski
Izvor:Wikipedia

Marvin Gaye (rođen Marvin Pentz Gay, Jr.) (2. travnja 1939.-1. travnja 1984.), američki je pjevač, tekstopisac, skladatelj, multi-instrumentalist i producent snimanja, koji je svjetsku slavu stekao kao izvođač u diskografskoj kući ˝Motown˝ u vremenu 1960-ih i 1970-ih.

Glazbena karijera u ˝Motownu˝ počela mu je 1961., gdje Gaye ubrzo nakon dolaska postaje glavni muški izvođač i objavljuje mnogobrojne hitove u vremenu 1960-ih, a neki od njih su, ˝Stubborn Kind of Fellow˝, ˝How Sweet It Is (To Be Loved By You)˝, ˝I Heard It Through the Grapevine˝, kao i nekoliko duet hitova sa Tammi Terrell koji uključuju ˝Ain’t No Mountain High Enough˝ i ˝You’re All I Need to Get By˝.
Gaye se isticao kao vrlo borbena osoba u stvaranju glazbenih hitova, ali i stvaralački ograničen dok je snimao za ˝Motown˝, kao izvođač, tekstopisac, skladatelj i producent snimanja, bio je najčešće odvojen i čuvan u kampovima.
1971. objavljuje vrlo uspješan album What’s Going On, kao i sljedeće koji obuhvaćaju naslove Trouble Man i Let’s Get It On sa kojima zaokružuje svoju ranu karijeru kao glazbenik u ˝Motownu˝.
Marvin Gaye u to vrijeme uz Steviea Wondera i Luthera Vandrossa bio je jedan od najtalentiranijih i najutjecajnijih glazbenika sa etiketom ˝Motown˝.

U vremenu 1970-ih objavljuje i nekoliko hit singlova, ˝Let’s Get It On˝, ˝Got to Give It Up˝ i početkom 1980-ih, ˝Sexual Healing˝.
U skorom vremenu 1984. Gaye umire od ruku svoga oca svećenika Rev. Marvin Pentz Gay, Sr.
Bio je jedan od najutjecajnijih soul glazbenika u tom vremenu, skoroman doprinos na skladbi ˝After the Dance˝ i producent na erotskom albumu u skladbama ˝Since I Had You˝ i ˝Soon I’ll Be Loving You Again˝.

Gaye se rodio u ˝Freedman’s Hospital˝ bolnici (Washington, District of Columbia).
Bio je prvi sin i drugo najstarije dijete od oca svećenika protestantske sekte Rev. Marvina Pentz Gaya, Sr. i majke Alberte Cooper, koja je bila učiteljica. Sestre Jeanne i Zeola, mlađi brat Frankie i Marvin živjeli su odvojeno po raznim četvrtima Washington D.C. Marvinov otac propovijedao je u crkvi ˝Seventh-day Adventist Church˝ koju je sekta zvala ˝Božja kuća˝ u kojoj se uvijek držao kodeksa točnosti i podučavanju ortodoksnog judaizma i pentekostalizma kojega slave kao ˝Dan duhova˝.
Kako je Gaye odrastao sa ocem u crkvi, počeo je pjevati i svirati razne instrumente u crkvenom zboru. Nakon izbacivanja iz škole ˝Cardozo High School˝ Gaye se uključuje u ratnu zrakoplovnu školu, ˝United States Air Force˝ (USAF) iz koje je također izbačen.

Nakon izbacivanja iz ˝Air Forcea˝ 1957., Gaye započinje svoju glazbenu karijeru sa raznim doo wop sastavima.
Zadržava se u sastavu ˝The Marquees˝ koji je vrlo popularan u Washington D.C.-u.
Zajedno sa Bo Diddleyem, ˝The Marquees˝ objavljuje 1958. singl ˝Wyatt Earp˝ za diskografsku kuću ˝Okeh Records˝ i nakon toga postaje novi član sastava ˝The Moonglows˝.
Singl ˝Mama Loocie˝ izlazi 1959. za ˝Chess Records˝ i prvi je Gayev singl sa Moonglowsima. Nakon koncerta u Detroitu, Michigan, iz sastava odlazi Harvey Fuqua, a Gaye sa ˝novim˝ Moonglowsi upoznava predsjednika diskografske kuće ˝Motown Records˝, Berrya Gordya.
Gaye je prvo potpisao za nekoliko bubnjarskih sesija svirajući ih sa, The Miracles, The Contours, Martha and the Vandellas, The Marvelettes i drugima.
Osobito je svirao sa sastavom ˝The Marvelettes˝, koji imaju hit singl iz 1961. ˝Please Mr. Postman˝ i sa Little Stevie Wonderom i njegovim singlom iz 1963. ˝Fingertips Pt. 2˝.
Obje skladbe dospjela su na broj jedan Top liste pop singlova.

Nakon početka njegove karijere snimanja za Motown, promijenio je ime iz Marvin Gay u Marvin Gaye, dodoa je slovo ’e’ da se razlikuje od prezimena svoga oca i da zaustavi ogovaranja o njegovoj seksualnosti.
Marvin se na ovo odlučio po ugledu na svog idola Sama Cookea, koji je također dodao slovo ’e’ na svoje prezime.
Marvin je bio tražen od mnogih izdavača za snimanje ali Berry Gordy, predsjednik Motown Recordsa, to nije dopustio.
Prema doku

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.