Banner
Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" Varaždin

Clarence Leonidas Fender

Clarence Leonidas Fender
Leo Fender
Rođen: 10.08.1909. Wikipedia
(Kalifornija, USA)
Umro: 21.03.1991.
Opis:Američki izumitelj i graditelj glazbenih instrumenata
Izvor:Wikipedija

Clarence Leonidas Fender (10. kolovoza 1909. - 21. ožujka 1991.), također poznat kao Leo Fender, bio je američki izumitelj i graditelj glazbenih instrumenata koji je osnovao Fender Electric Instrument Manufacturing Company, sada poznatu kao Fender.
Kasnije je osnovao i tvornicu za proizvodnju gitara i bas gitara MusicMan (sastavni dio Ernie Ball korporacije), i kompaniju G&L Musical Products (G&L Guitars).
Gitare, bas gitare i pojačala dizajnirane 1940-ih još su uvijek relevantni: Fender Telecaster (1950) bila je prva masovno proizvedena električna gitara, Fender Stratocaster (1954) jedna je od najvećih svjetskih ikona među električnim gitarama, Fender Precision Bass (1951) postavila je standarde za električne bas gitare, i Fender Bassman pojačalo, dovoljno popularno sama po sebi, postalo je temelj za kasnija pojačala (naročito Marshall i Mesa Boogie ), koja su dominirala rock and roll glazbom.
Od rane mladosti, Fender pokazali interes za petljaju s elektronikom.
U proljeće 1928, Fender je završio Fullerton Union srednju školu, a stupio je na jesen na Fullerton Junior koledž , na studij računovodstva.
Dok je studirao biti računovođa, on je nastavio samostalno se poučavati o elektronici i prtljati sa radijima i drugim električnim stvarima, ali nikada nije uzeo bilo kakav tečaj elektronike.
1949, završio je prototip tankog čvrstog tijela električne gitare, koja je prvi put objavljena 1950 kao Fender Esquire (sa čvrstim tijelom i jednim kpickup-om) i preimenovan u Broadcaster a zatim Telecaster (s dva pickupa) godinu dana nakon.
Iako nikada nije priznao, Fender čini se da je temeljio svoj dizajn na Rickenbackerovom bakelitu. Telecaster, izvorno opremljen sa dva single-coil pick-upa naširoko se koristi među country i western sviračima, a postao je jedna od najpopularnijih električnih gitara u povijesti.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.