Banner
Pomorski fakultet u Splitu

Robert Auer

Robert Auer
Rođen: 27.11.1873. Wikipedia
(Zagreb, HRV)
Umro: 08.03.1952.
Mjesto djelovanja:Zagreb
Opis:Hrvatski secesijski slikar
Izvor:Wikipedia

Robert Auer (Zagreb, 27. studenog 1873. - Zagreb, 8. oujka 1952.), hrvatski secesijski slikar.

Robert Auer roen je u bogatoj graanskoj obitelji, roditeljima Ferdinandu i Ameliji Auer.
Braa su mu bili arhitekt Bela Auer, te Koloman Auer, koji je od oca naslijedio tiskaru.
Robert se koluje na Obrtnoj koli, te odlazi na studij u Be i Mnchen.
Nakon studija ukljuuje se u zagrebake umjetnike krugove, prije svega obiljeene secesijskim pokretom.
Slikari toga vremena udaljuju se od akademskog stila te, zajedno sa kolegama iz Bea i Mnchena, uvode veu slobodu u umjetnost.

Stekavi popularnost kao portretist vie gradske klase, Auer je naslikao preko 150 portreta, te u tom razdoblju prodao gotovo sve slike.
Auer je jedini hrvatski slikar koji izlae na Mnchenskoj secesijskoj izlobi 1896., a njegova djela dobivaju posebno priznanje u sklopu izlaganja hrvatskog slikarstva na Svjetskom sajmu u Parizu 1906.
Slikarski studio smjestio je u vlastitoj vili u Rokovom perivoju, u blizini roditeljske Vile Auer, gdje je odrastao s braom.
Sa suprugom, slikaricom Leopoldinom Auer-Schmidt, vodio je privatnu kolu i bio uitelj na Obrtnoj koli, odnosno profesor na Akademiji u Zagrebu.

Njegov je stil esto povezivan sa secesijskim, upravo zbog kolovanja na bekoj i mnchenskoj Akademiji u vrijeme kada je val secesije zahvaao kulturna sredita Europe, te je mladi slikar vrlo rano usvojio stilske karakteristike novoga pravca.
Kao profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu vodio je dekorativni odjel.
Naslikao je vie od 150 portreta i jednako toliko aktova i simbolistinih alegorijskih kompozicija.
Iako je njegova umjetnost nakon Drugog svjetskog rata okarakterizirana kao buroaska, te je kao trag visoko estetizirane graanske kulture bivala gurnuta na marginu, njezinu su istinsku vrijednost prepoznavali najee kolekcionari, koji su rado svoje kolekcije popunjavali Auerovim aktovima kao nezaobilaznim dijelovima svake ozbiljne zbirke koja je pohranjivala djela hrvatske moderne.

Robert Auer je slikar koji se nije obazirao na trendove i asovite mode, dosljedno je razraivao jednu slikarsku koncepciju itav ivot.
Bravurozna tehnika i majstorsko vladanje metijerom osigurali su mu brojne narudbe, a iznimne slikarske kvalitete nadile su sveopi zakon za inovacijom.
U duhu secesije bavio se i raznim vrstama primijenjene umjetnosti, dekoriravi vrata, namjetaj i sl.

Nakon gotovo 70 godina bez izlaganja njegovih djela, 2010. godine Galerija Klovievi dvori izvela je retrospektivu s preko stotinu Auerovih slika.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.