Laurence Olivier

Laurence Olivier
Rođen: 22.05.1907.
(Dorking, GBR)
Umro: 11.07.1989.
Opis:Engleski glumac, redatelj i producent
Jezik:eng
Izvor:Wikipedia

Sir Laurence Olivier (Dorking, 22. svibnja 1907. - Brighton, 11. srpnja 1989.), engleski glumac, redatelj i producent.
Jedan je od najslavnijih i najpotovanijih glumaca 20. stoljea, zajedno sa svojim suradnicima Johnom Gielgudom, Peggy Ashcroft i Ralphom Richardsonom.
Olivier je u kazalitu i na filmu igrao iroki raspon uloga, od grkih tragedija, ekspirijanskih i restoracijskih komedija do modernih amerikih i britanskih dramskih komada.
Bio je prvi umjetniki direktor Britanskog dravnog kazalita, a danas njegova glavna pozornica nosi njegovo ime.
Openito se smatra najveim glumcem 20. stoljea, u istoj kategoriji kao David Garrick, Richard Burbage, Edmund Kean i Henry Irving u svojim stoljeima.
etrnaest je puta nominiran za Oscara, s dvjema pobjedama za najboljeg glumca i najbolji film za Hamleta iz 1948., te dvjema poasnim nagradama ukljuujui statuu i certifikat.
Osvojio je i pet Emmyja, od ukupno devet nominacija.

Olivierova karijera kazalinog i filmskog glumca protegla se na vie od est desetljea u kojima je nastupio u irokom rasponu uloga, od Shakespearova Othella i sir Tobyja Belcha u Dvanaestoj noi do sadistikog nacistikog zubara u Maratoncu.
Kao sin anglikanskog sveenika koji je stekao slavu na daskama West Enda, Olivier je postao odluan kako e svladati Shakespearea, te je s vremenom postao jedan od najistaknutijih ekspirijanskih interpretatora 20. stoljea.
Nastavio je glumiti sve do svoje smrti 1989.
Olivier je nastupio u vie od 120 kazalinih uloga, ukljuujui Richarda III., Macbetha, Romea, Hamleta, Othella, Ujaka Vanju i Archieja Ricea u Zabavljau.
Nastupio je u gotovo ezdeset filmova, ukljuujui Orkanske visove Williama Wylera, Rebeccu Alfreda Hitchcocka, Spartaka Stanleyja Kubricka, Bunny Lake je nestala Otta Premingera, Oh! Kakav krasan rat Richarda Attenborougha, Njukalu Josepha L.
Mankiewicza, Maratoncu Johna Schlesingera, Betsy Daniela Petrieja, Sudaru titana Desmonda Davisa i vlastitim Henriku V., Hamletu i Richardu III.
Na film je prenio i svog Othella, s cijelom kazalinom glumakom postavom.
Na televiziji je, izmeu ostalih, nastupio u komadima kao to su John Gabriel Borkman, Dugo putovanje u no, Mletaki trgovac, Maka na vruem limenom krovu i Kralj Lear.

1999. ga je Ameriki filmski institut uvrstio na 14. mjesto najveih mukih filmskih zvijezda svih vremena.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.