Banner
Point d.o.o.

Kurt Vonnegut

Kurt Vonnegut
Rođen: 11.11.1922. Wikipedia
(Indianapolis, USA)
Umro: 11.04.2007.
Opis:Američki književnik
Jezik:eng
Izvor:sfera.hr

Kurt Vonnegut rođen je 11. studenog 1922. godine u Indianapolisu, savezna država Indiana, gdje je završio srednju školu.
Studirao je na sveučilištima Butler i Cornell, a na potonjem je diplomirao biokemiju.
Upisao se na Carnegie Institute of Technology, ali je odmah zatim stupio u američku vojsku.
Vonnegut se tijekom bitke u Ardenima našao odsječenim od svoje postrojbe te je zarobljen. Preživio je strahote bombardiranja Dresdena kao ratni zarobljenik, kasnije pretočivši to iskustvo u roman Slaughterhouse Five.

Nakon rata Vonnegut je radio kao novinski izvjestitelj, upisao je i postdiplomski studij antropologije na Čikaškom sveučilištu, no radnja mu je odbijena kao ˝neprofesionalna˝.
U to doba je oženjen svojom prvom suprugom s kojom je imao troje djece; kasnije je usvojio još četvero, uključujući i troje djece svoje sestre, a nakon njezine smrti.
Napušta Chicago, radeći neko vrijeme u mjestu Schenectady, savezna država New York, u odjelu za odnose s javnošću kompanije General Electric. Zatim se seli u obalno mjesto Barnstable, savezna država Massachusetts, gdje sastavlja kraj s krajem prodajući automobile.
Vonnegut je svoju prvu priču, Report on the Barnhouse Effect, napisao 1950. godine, dok je 1951. napisao svoj prvi roman Player Piano, za kojim su slijedili Sirens of Titan (objavljen 1959.), a zatim Canary in a Cat House i Mother Night. Roman Cat’s Cradle napisao je 1963. godine.

Kad je već razmišljao ostaviti se pisanja, godine 1965. prihvaća posao predavača u literarnoj radionici Sveučilišta Iowa.
Ondje je započeo spomenuti roman Slaughterhouse Five, dok je prodaja Cat’s Cradle rasla.
Popularnost Vonnegutovih djela općenito je u jakom porastu tijekom šezdesetih godina, a prihvaća ih i književna kritika.
Godine 1970. rastaje se od prve supruge, a godinu dana kasnije podnosi roman Cat’s Cradle Čikaškom sveučilištu, gdje ga priznaju kao magistarsku radnju. Ponovno se oženio, pišući i dalje, te predajući na nizu sveučilišta.
Svoj posljednji roman, Timequake, napisao je 1997. godine.

Vonnegut je bio na glasu kao čovjek izrazito humanističkih pogleda na život, djelatni član PEN kluba, protivnik društvenih institucija, a nerijetko i otvoreni kritičar establishmenta.
Njegova brojna djela, prihvaćena i od mainstreama, prožeta su satirom i crnim humorom, ne bježeći od čvrstih moralnih načela i kritike društva.
Premda nije dobitnik ni jedne žanrovske nagrade, Vonnegut ostaje nezaobilaznim autorom znanstvene fantastike.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.