Banner
Point d.o.o.

Charles Edward Anderson

Charles Edward Anderson
Rođen: 18.10.1926. Wikipedia
(St. Louis, USA)
Umro: 18.03.2017.
Opis:Američki gitarist, vokalist i skladatelj
Jezik:eng
Izvor:Wikipedia

Charles Edward Anderson ˝Chuck˝ Berry (18. listopada 1926. - 18. ožujka 2017.), američki gitarist, vokalist i skladatelj.

1926. godine u St. Louisu je rođen jedan od najutjecajnijih izvođača u povijesti rocka - Chuck Berry. Rock and roll je zasigurno postojao i prije njega. Bilo je i gitarističkog rock and rolla prije Chucka Berrya, no on je savršeno utjelovljenje svega što rock and roll znači, bilo to dobro ili zlo.
Chuck Berry se razmjerno kasno počeo profesilonalno baviti glazbom.
Tek je u svojoj 26. godini prvi put nastupio za honorar, a snimati je počeo tri godine kasnije.
Možda je jedan od razloga za tako kasni početak njegov boravak u popravnom domu zbog krađe automobila.
U 21. godini Berry se ostavio karijere sitnog kriminalca, smirio se, zaposlio kao radnik i oženio.
No, nije dugo mirovao.
Uskoro se proslavio na lokalnoj razini pjevajući i svirajući po klubovima.
Kada je 1955. godine izašla ˝Maybellene˝, Berryjeva karijera krenula je punim gasom.
Uspjeh mu je donio slavu, bogatstvo i sve veće zanimanje zakonodavne vlasti.
U 20 mjeseci uhićen je dva puta, a u optužbi se spominjalo ˝bijelo roblje˝ - njegove mnogobrojne veze sa ženama druge rase nisu prošle nezapaženo.
U posljednjih dvadeset godina Berry se dostojanstveno povukao iz glazbenog biznisa.

Beach Boysi, Beatlesi, Stonesi i mnogi drugi u svojim počecima bili su pod velikim utjecajem Berryeve kombinacije R&B-a, countryja i folka, gdje je Berry dao mnoge ključne standarde rock and rollu; 4/4 takt, gitarske rifove, solo uvode u skladbu kao i sam poseban stil sviranja gitare.
Glazbenu karijeru počinje ranih pedesetih godina kada kao prvi čovjek predvodi blues sastav u kojemu se još nalazio Johnnie Johnson na klavijaturama.
Izdaje dva velika hita ˝Maybellene˝ i ˝Roll Over Beethoven˝ na nagovor vlasnika istoimene izdavačke kuće Leonarda Chessa, koja je specijalizirana za R&B i blues.

U vremenu između 1957. i 1960. Chuck Berry izdaje nekoliko vrlo zapaženih albuma, poput prvijenca After School Session (1958.), iste godine One Dozen Berrys, pa sljedeće Chuck Berry Is on Top (1959.) i na kraju pedesetih Rockin’ at the Hops (1960.)
Tokom toga vremena izlazi i dvadesetak hitova koji zauvijek ostaju upisanu u povijest rock and rolla, a neki od njih su ˝Rock and Roll Music˝, ˝Sweet Little Sixteen˝, ˝School Days˝, ˝Reelin’ and Rockin’˝, ˝Johnny B. Goode˝ i još mnogi.

Glazbenu karijeru prekida mu zatvorska kazna od tri godine na koju je osuđen zbog zapošljavanja maloljetne prostitutke u svom noćnom baru.
Nakon izlaska iz zatvor izdaje vrlo zapaženi album St. Louis to Liverpool, na kojemu se nalaze hitovi ˝No Particular Place To Go˝, ˝Promised Land˝ i ˝You Never Can Tell˝.
Ovom uspjehu se mora pripisati i velika pomoć Stonesa i Beatelsa, koji su ga stalno isticali kao uzor ali već u kasnim šezdesetima ne dostiže negdašnji uspjeh.

1972.g. nakon razlaza sa izdavačkom kućom ˝Mercury˝, počinje snimati nanovo za ˝Chess˝, pa iste godine izdaje jedan hit ˝My Ding-A-Ling˝. Nakon tog vremena povremeno izdaje albume ali ima problema sa zakon zbog utaje poreza ali ostaje aktivan i u osamdesetima i u devedesetima

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.