Banner
Point d.o.o.

Sir Fred HOYLE

Sir Fred HOYLE
Rođen: 24.06.1915. Wikipedia
(Gilstead, Bingley, GB)
Umro: 20.08.2001.
Opis:Engleski astronom i matematičar
Jezik:engleski
Izvor:e-škola

Sir Fred Hoyle, briljantni britanski astrofizičar, rođen je u Bingleyu u Velikoj Britaniji 24. lipnja 1915.
Plemićku titulu viteza (knight) i sir ispred imena i prezimena nije dobio rođenjem, već u 57. godini zbog općeg doprinosa svojim znanstvenim radovima.
Za njega se može reći da je bio jedna od najprotuslovnijih i najosporavanijih osoba u svijetu prirodnih znanosti druge polovice prošlog stoljeća.
Gotovo uvijek protivnik etabliranih znanstvenih teorija, iznosio je originalne ideje i zbog snage svojih argumenata zadavao puno muke svojim protivnicima.
Školovan je u Cambridgeu i bio je jedan od najboljih studenata u njegovoj povijesti.
Slavni fizičar, Nobelovac Paul Dirac odabrao je da bude mentor upravo Fredu Hoyleu, sjajnom, ali i tvrdoglavom zaljubljeniku u astronomiju.
Tijekom Drugog svjetskog rata on je jedan od ključnih ljudi u razvoju radarskih sustava, što mu je omogućilo da već 1945., u svojoj 30. godini, dobije mjesto redovnog profesora astronomije na Cambridgeu.
Širom svijeta popularne su njegove dvije teorije: teorija panspermije o vanzemaljskom porijeklu života na Zemlji i teorija kozmologije stalnog stanja koja se protivi teoriji Velikog Praska.
Međutim, njegov najznačajniji doprinos znanosti bilo je objašnjenje fuzije kemijskih elemenata u jezgrama zvijezda i zvijezdanog evolucijskog ciklusa.
Bio je to skupni rad s Willyjem Fowlerom, te Geoffreyjem i Margaret Burbidge.
Recimo i to da je Fowler za taj rad dobio 1983. godine Nobelovu nagradu.
Zašto su prilikom te dodijele izostavili Hoylea, glavnog sudionika i idejnog začetnika te ideje, do danas je ostalo nejasno, i samo potvrđuje njegov status ˝zločestog dečka˝ suvremene znanosti.

Hoyle je jedini vrhunski znanstvenik koji je pisao znanstveno-fantastične romane i potpisivao ih punim imenom i prezimenom, a ne pseudonimom.
Napisao je više od 20 popularno-znanstvenih knjiga za nestručnjake, pa ga možemo smatrati i jednim od vodećih popularizatora znanosti.
Također, Fred Hoyle bio je prvi koji je upotrijebio izraz Veliki Prasak i to, koje li ironije, u jednoj radioemisiji potkraj 1940-tih u kojoj se cijelo vrijeme izrugivao toj istoj teoriji.
Na žalost, 20. kolovoza 2001. godine, u svim medijima objavljena je vijest da je Fred Hoyle preminuo.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.