Clinton Richard DAWKINS

Clinton Richard DAWKINS
Rođen: 26.03.1941.
(Nairobi, KEN)
Opis:Britanski biolog i teoretičar evolucije
Jezik:eng
Izvor:Wikipedia

Clinton Richard Dawkins (Nairobi, Kenija, 26. ožujka 1941.), eminentni britanski etolog, teoretičar evolucije i popularno-znanstveni pisac, voditelj katedre Charlesa Simonyija na Oxfordskom sveučilištu.

Dawkins je prvi puta u središte pažnje došao 1976. knjigom Sebični gen (The Selfish Gene) koja je popularizirala gensko-centrični pogled na evoluciju i u rječnik uvela termine mem i memetika.
1982. je napisao knjigu Prošireni fenotip (The Extended Phenotype) u kojoj je dao značajan doprinos znanosti o evoluciji zapažanjem da fenotipski efekti nisu ograničeni samo na tijelo organizma već se šire daleko u okoliš, uključujući tijela drugih organizama.
Od tada je napisao nekoliko popularnih knjiga o evoluciji i pojavio se u brojnim televizijskim emisijama o evolucionarnoj biologiji, kreacionizmu i religiji.

Dawkins je ateist, humanist i skeptik; kao komentator znanosti, religije i politike jedan je od najpoznatijih anglosaksonskih intelektualaca.
Opisuju ga i nadimkom ˝Darwinov rottweiler.˝

Richard Dawkins rođen je u Nairobiju 1941. godine.
Studirao je u Oxfordu, a nakon diplomiranja radio je na projektima Nika Tinbergena, koji je za svoj rad na području etiologije zajedno s Konradom Lorenzom 1973. godine dobio Nobelovu nagradu.
Krajem šezdesetih godina asistent je na Kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyu.
Godine 1970. vraća se u Oxford, a 1995. postaje redovni profesor na katedri za javno razumijevanje znanosti.
Godine 1987. dobio je nagradu za literaturu Kraljevskog društva i nagradu Los Angeles Timesa za knjigu Slijepi urar. Iste godine dobio je i nagradu za najbolji televizijski znanstveni program i scenarij.
Godine 1989. primio je srebrnu medalju Londonskog zoološkoga društva, 1990. nagradu Kraljevskoga društva Michael Faraday, 1994. nagradu Nakayama za društvene znanosti, a 1995. počasne doktorate sveučilišta St. Andrews i Canberra.
Godine 1997. postao je član kraljevskoga društva za literaturu i dobio međunarodnu nagradu Cosmos.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.