Peter Paul Rubens

Peter Paul Rubens
Rođen: 28.06.1577.
(Siegen, Flandrija, DE)
Umro: 30.05.1640.
Opis:Barokni slikar
Izvor:Wikipedia

Peter Paul Rubens je bio znaajna osoba baroknog slikarstva 17. stoljea i pokreta novog slikarstva pokreta, boja i senzualnosti.
Najpoznatiji je po svojim protureformatorskim oltarnim slikama, portretima, pejzaima, i povijesnim slikama mitolokih i alegorijskih tema.

Uz veliki studio u Antwerpenu gdje je stvarao slike popularne kod plemstva i kolekcionara cijele Europe, Rubens je bio klasino obrazovan u humanistikoj koli, sakuplja umjetnina i diplomat koji je proglaen vitezom od kraljeva Filipa IV. panjolskog i Karla I. Engleskog.

Rubens je roen u Siegenu, Njemaka, od roditelja Jana Rubensa i Marije Pypelincks.
Njegov otac i majka kalvinisti pobjegli su iz Antwerpena u Koln 1568. godine nakon pojaanih vjerskih previranja i progona protestanata za vrijeme panjolske vladavine Nizozemskom Fernanda lvareza od Toleda, treeg vojvode od Albe.
Jan Rubens je postao pravnim savjetnikom (i ljubavnikom) Anne Saske, druge ene Williama I. te se doselio u njen dvor u Siegenu 1570. godine.
Uslijedilo je pritvaranje zbog preljuba, a Peter Paul Rubens se rodio 1577. godine.
Obitelj se vratila u K?ln sljedee godine.
Godine 1589., dvije godine nakon oeve smrti, Rubens se s majkom vratio u Antwerpen gdje je primljen u katoliku kolu.
Religija je odigrala vanu ulogu u njegovom kasnijem radu i Rubens je kasnije postao vodei glas katolikog protureformatorskog slikarstva.

U Antwerpenu, Rubens je zavrio humanistiko obrazovanje, uio latinski i klasinu literaturu.
S etrnaest godina zapoeo je umjetniku naobrazbu kod ponajboljih gradskih slikara tog doba. Veina njegovog obrazovanja sastojao se u kopiranju ranijih djela, kao to su drvorezi Hansa Holbeina mlaeg i grafike Marcantonia Raimondija prema Rafaelu.
Rubens je zavrio svoje naukovanje 1598. u vrijeme kada je primljen u Ceh sv. Luke kao neovisan majstor.

Godine 1600. Rubens je putovao u Italiju, najprije u Veneciju, gdje je vidio djela Tiziana, Veronesea i Tintoretta prije no to se smjestio u Mantovi na dvoru vojvode Vincenza I. Gonzage.
Odabir boje i kompozicije Veronesea i Tintoretta imale su direktan uinak na Rubensovo slikarstvo, a na njegov kasniji, zreli stil utjecao je vie Tizian.
S vojvodinom financijskom podrkom Rubens je otputovao do Rima i Firence 1601. godine, gdje je prouavao djela klasine grke i rimske umjetnosti i kopirao djela talijanskih majstora.
Helenistika skulptura Laokontova skupina je imala osobit utjecaj na njega, kao i umjetnost Michelangela, Rafaela i Leonarda.
Na njega su takoer utjecale i iznimno naturalistike slike Caravaggia.
Kasnije je ak napravio kopiju njegova Polaganja u grob, te je predloio svom meceni, vojvodi od Mantove, da kupi od Caravaggia njegovu Smrt djevice (Louvre).

Rubens je putovao u panjolsku u diplomatskoj misiji 1603. godine nosei poklone obitelji Gonzaga na dvor Filipa III.
Dok je bio ondje vidio je bogatu kolekciju Rafaelovih i Tizianovih djela koje je skupio kralj Filip II.
Ovo je bilo prvo njegovo putovanje od mnogih u karijeri, na kojima je kombinirao umjetnost i diplomaciju.

Od 1604. proveo je etiri godine u Mantovi, Genovi i Rimu gdje je naslikao brojne portrete koji e kasnije utjecati na rad slikara kao to su Anthony van Dyck, Joshua Reynolds i Thomas Gainsborough.
U to vrijeme zapoinje oslikavati gradske palae i crkvene oltare kao to je trodijelni oltar u rimskoj crkvi Santa Maria in Vallicella.

Utjecaj Italije na Rubensa bio je izniman.
Pored umjetnikih utjecaja, Rubens se nastavio dopisivati s talijanskim prijateljima cijeli svoj ivot; ak se i potpisivao kao Pietro Paolo Rubens i esto govorio o povratku na poluotok elja koja mu se nije ostvarila.

uvi za majinu bolest 1608. godine, Rubens se uputio u Antwerpen, no majka mu je umrla prije njegova dolaska.
Njegov povratak u Antwerpen se podudarao s godinama novog prosperiteta zahvaljujui Antwerpenskom sporazumu iz 1609. kojim je nastupilo dvanestogodinje primirje.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.