Ivica erfezi

Ivica erfezi
Rođen: 01.12.1935.
(Zagreb, HR)
Umro: 29.05.2004.
Opis:Hrvatski kantautor i pjeva zabavne glazbe
Jezik:hrvatski
Izvor:Wikipedia

Ivica erfezi (Zagreb, 1. prosinca 1935. - Zagreb, 29. svibnja 2004.), poznati hrvatski kantautor i pjeva zabavne glazbe.

Poeo je pjevati u plesnim dvoranama, a prvi vei uspjeh postigao je na stadionu NK Dinama uz Domenica Modugna.
Bio je profesor zemljopisa i tjelesnog odgoja, govorio je ruski, engleski i njemaki jezik.
U 46 godina dugoj, kako je sam volio rei, zabavljakoj, a ne pjevakoj karijeri, erfezi je nanizao 15 zlatnih ploa i milijunske naklade u suradnji sa skladateljem Nikicom Kalogjerom, i u duetu s Ljupkom Dimitrovskom.
Bio je iznimno uspjean pjeva koji je 60-ih godina i u SSSR-u izgradio zapaenu karijeru i zvjezdani status rasprodavi svojevremeno 150-ak koncerata. Imao je velike turneje po SSSR-u i DDR-u, a tijekom gostovanja u SAD-u snimio je album.
erfa, kako su ga prijatelji zvali, bio je podjednako uspjean i predan sporta.
Uz zapaenu tenisku karijeru, erfezi je bio i odlian igra golfa, redoviti posjetitelj nogometnih utakmica te zaljubljenik u hokej na ledu.
Uz sjeanje na zlatnog deka domae estrade i jednog od posljednjih glazbenih kavalira, zauvijek e ostati i nezaboravne pjesme i stihovi poput Suze liju plave oi, Rue su crvene, (tajne su skrivene, slatka je muzika, ali nije kao ti), Ksimeroni itd.

On je bio prvi hrvatski pjeva u kojem su se posve skladno utjelovili zahtjevi popularne (estradne) umjetnosti: glasovna kompetentnost, fizika privlanost, oumenski dar.
Prethodna generacija, predvoena bardom Ivom Robiem, a i dobar dio erfezijeva narataja (ponajvie Vice Vukov) slijedio je starinski nain interpretacije, optereen dokazivanjem iznimnosti vokalnog raspona, tj. posve tehnikom stranom pjevanja.
Ivica erfezi je zajedno s Ivicom Krajaem i Nikicom Kalogjerom, u hrvatsku popularnu glazbu unio nov, moderni senzibilitet, ije je osnovno obiljeje prirodnost vokalne izvedbe i aranerska sudranost odnosno funkcionalnost.
Nije udno da je upravo erfezi prvi u nas snimio prepjev rocknroll -standarda Jerryja Leibera i Mikea Stollera Kansas City, kao i da je njegov repertoar sadravao znatan broj meksikih i grkih pjesama; iako mu je rock-senzibilitet bio dalek i premda je u tadanjoj Jugoslaviji bilo pjevaa kojima je meksiki i grki melos bolje leao, erfezi je s tim modusima dijelio spontanost izvedbe, naelnu modernost koja se nije nuno oslanjala na tehniku virtuoznost vokalne interpretacije, nego na ugoajnu odnosno emocionalnu sugestivnost.

Poetkom Domovinskog rata Ivica erfezi prikljuuje se Croatian Music Aidu (kasnije Hrvatska glazbena unija), neprofitnoj humanitarnoj organizaciji, koja je odravala humanitarne koncerte i prikupljala pomo, a nastupio je s hrvatskim glazbenicima i na koncertu Moja Domovina povodom meunarodnog priznanja hrvatske dravnosti, 16. sijenja 1992. godine u dvorani Vatroslav Lisinski.

Samo nekoliko dana prije smrti, Ivica erfezi odrao je svoj posljednji koncert u Dubrovniku, a ve je imao dogovorenu ljetnu turneju na Jadranu i jesensku turneju po njemakim gradovima s Ljupkom Dimitrovskom.

Diskografija
Meerblaue Augen / Anna-Tereza (singl, AMIGA)
Crvene Rue / Ja Za Ljubav Dosad Nisam Znao (singl, Jugoton, 1964.)
Pijan Od Tvoje Ljubavi (singl, Jugoton, 1970.)
Ja Ljubim / Ja elim Svoj Dom (singl, Jugoton, 1971.)
Yupi Yupi Ya / Ti Si Moja Sudbina (singl, Jugoton, 1971.)
ena naj bo doma (singl, 1971.)
Ivica erfezi (album, AMIGA, 1974.)
U dvoje je ljepe (1977. Jugoton)
Serenade Fr Dich (album, AMIGA, 1979.)
Du Sprachst Von Liebe (album, AMIGA, 1983.)
Wo Der Wildbach Rauscht - Alpenklnge Mit Ljupka & Ivica (album, AMIGA, 1985.)
Romantino (1994. Croatia Records)
Pjesme za duu (2001.)
Moj ivot, moje pjesme (2004.)

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.