Banner
Point d.o.o.

Mario de Carvalho

Mario de Carvalho
Rođen: 25.09.1944.
(Lisabon, PRT)
Opis:Portugalski pravnik i književnik
Jezik:prt
Izvor:Fraktura, drugi izvori

Mário de Carvalho rođen je 1944. u Lisabonu.
Diplomirao je pravo.
Još kao student sudjelovao je u političkim nemirima protiv diktature, zbog čega je bio uhićen, a poslije je izbjegao u Francusku i Švedsku.
U Portugal se vratio nakon Revolucije 25. travnja 1974.

Svoju prvu knjigu pripovijedaka Os contos da sétima esfera (Priče iz sedme sfere) objavljuje 1981.
Od tada je objavio nekoliko romana, zbirki pripovijedaka i drama.
Raznolikost tema, u ironičnome i često humorističnom tonu, s elementima fantastičnoga, svrstavaju Carvalha među najpoznatije suvremene portugalske prozaike.
Njegovi romani i zbirke priča prevedeni su na mnoge jezike i za njih je dobio prestižne nagrade: Casos do Beco das Sardinheiras (Zgode iz ulice prodavačica sardina), 1982., A inaudita guerra da Avenida Gago Coutinho (Nečuveni rat u Aveniji Gago Coutinho), 1983., Era uma vez um alferes (Bio jednom jedan narednik), 1984., E se tivesse a bondade de me dizer porque^ (Biste li bili dobri da mi kažete zašto), 1986., Um Deus passeando pela brisa da tarde (Bog koji šeće na večernjem povjetarcu), 1994., Era bom que trocá­ssemos umas ideias sobre o assunto (Bilo bi dobro da razmijenimo mišljenje o toj temi), 1995., Contos vagabundos (Priče lutalice), 2000., A sala magenta (Grimizna soba), 2008.

Fantazija za dva pukovnika i jedan bazen (Fantasia para dois coronéis e uma piscina), roman objavljen 2003. u 10.000 primjeraka i rasprodan za nekoliko mjese­ci, donio je autoru nagradu portugalskog P.E.N. centra za najbolji roman godine i Glavnu nagradu za prozu ITF/DST.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.