Banner
Pomorski fakultet u Splitu

Franz Lehar

Franz Lehar
Rođen: 30.04.1870. Wikipedia
(Komarno, Slovakia, SVK)
Umro: 24.10.1948.
Opis:Kompozitor
Izvor:Wikipedia

Franz Lehr (30. travanj 1870 - 24. listopad 1948) bio je austrijski skladatelj.
Uglavnom je poznat po svojim operetama od kojih je najuspjenija i najpoznatija Vesela udovica (Die lustige Witwe).

Lehar je roen u sjevernom dijelu Komroma, Kraljevina Maarska, Austro-Ugarska (danas Komrno, Slovaka), kao najstariji sin austrijskog dirigenta u pjeakoj pukovniji br 50 od austro-ugarske vojske i maarske ene njemakog podrijetla.
Njegova majka nije bila u mogunosti govoriti pravilan njemaki, pa je uglavnom odgojen na maarskom jeziku u djetinjstvu.
Kasnije je stavio dijakritiki iznad a na oevo ime Lehar kao referencu na to.

Dok je njegov mlai brat Anton uao kadetsku kolu u Beu da postane profesionalni asnik, Franz je studirao violinu i kompoziciju na Konzervatoriju u Pragu, gdje mu je uitelj violine bio Antonn Bennewitz, ali ga je Antonn Dvok savjetovao da se usredotoi na skladanja glazbe.
Nakon diplome u 1899 se pridruio se oevom bendu u Beu, kao pomonik dirigent.
Godine 1902 postao je dirigent na povijesnom Bekom Teatru u Beu, gdje mu je prva operna Wiener Frauen izvedena u studenom iste godine.

On je najpoznatiji po svojim operetama - najuspjenija od njih je Vesela udovica (Die lustige Witwe) - takoer je pisao sonate, simfonijske pjesme, mareve i brojne valcere (najpopularnije su Zlato i Srebro, sastavljen za Princezu Pauline von Metternicha je Zlato i srebro Ball, sijeanj 1902), od kojih su neke izvueni iz njegove poznate operete.
Pojedinane pjesme nekih od opereta postali su standardima, osobito Vilja iz Veselw udovicw i You Are My Hearts Delight ( Dein ist mein Herz ganzes ) iz Zemlje smijeha (Das Land des Lchelns).

Lehar je takoer bio povezan s opernim tenorom Richard Tauber, koji je pjevao u mnogim njegovim operetma, poevi s Frasquita (1922), u kojoj je Lehar ponovno pronaao prikladan poslijeratni stil.
Izmeu 1925 i 1934 je napisao est opereta posebno za Tauberov glas.
Do 1935. je odluio se da formira svoju vlastitu izdavaku kuu, Glocken-Verlag (Izdavaka Kua od zvona), kako bi se poveala njegova osobna kontrola nad pravima izvedbe njegovih djela.
.....

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.