Banner
Pomorski fakultet u Splitu

Alexandre Dumas

Alexandre Dumas
Rođen: 24.07.1802. Wikipedia
(Villers-Cotterets, FRA)
Umro: 05.12.1870.
Opis:Francuski književnik
Jezik:fra
Izvor:Wikipedia

Alexandre Dumas sr. rođen Dumas Davy de la Pailleterie (Villers-Cotterets, 24. srpanj 1802. - Puys, 5. prosinac 1870.) francuski književnik

Alexandre Dumas jedan je od začetnika takozvanog romana - feljtona.
Pisac nevjerovatno plodnog talenta, bogate fantazije i živa duha, okušao se jednako sretno u pozorišnim djelima i u historijskim romanima.
Najpozantije njegovo djelo je avanturistički roman „Tri mušketira“, poznat po zanimljivom zapletu, mnogim pustolovinama, te simpatičnim i hrabrim junacima.
Uticaj historijsko-avanturističih Dumasovih romana osjetio se gotovo u cijeloj evropskoj popularnoj literaturi.
Bio je najpopularniji romanopisac i dramatičar svoga vremena.
Napisao je, što sam, što u saradnji s drugima, oko 300 romana i drama.
Za pozorište je zaslužan jer je dao prvu historijsku romantičnu dramu „Henrik III i njegov dvor“.

Bibliografija
Tri mušketira (Les Trois Mousquetaires, 1844)
Dvadeset godina nakon (Vingt Ans Apre`s, 1845)
Le Vicomte de Bragelonne, 1847)
Grof Monte Cristo (1845–1846)
The Regent’s Daughter (1845)
The Two Dianas (1846)
Kraljica Margot (1845)
Gospođa de Monsorot (1846)
Četrdeset i pet čuvara (1847)
Joseph Balsamo (1846–1848)
Kraljičina ogrlica (1849–1850)
Ange Pitou (1853)
Grofica de Charny (1853–1855)
Vitez Crvene Kuće (1845)
Crni tulipan (1850)
Priča u oraščiću (1844) obrada Hoffmannovog romana
Zlatni razbojinici (poslije 1857)
Vitez Sainte-Hermine (Le Chevalier de Sainte-Hermine, 1869)

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.