Banner
Pomorski fakultet u Splitu

Antun Matija Relkovi

Antun Matija Relkovi
Reljkovi
Rođen: 06.01.1732. Wikipedia
(Svinjar, HRV)
Umro: 22.01.1798.
Opis:Knjievnik, prevoditelj i prosvjetitelj
Jezik:hrv
Izvor:Wikipedia, Zasluni hrvati 925-1925

Rodom Slavonac iz posavskog sela Davor (prije Svinjar), bio je sin graniarskoga asnika, a to je karijera koju je i sam izabrao.
Poeo je kao obian vojnik i u vojsci stekao in kapetana. Borio se u sedmogodinjem ratu dok nije 1757 zarobljen od Prusa u Wroclawu (Breslauu), te je proveo zarobljenitvo u Frankfurtu na Odri.
Tamo se bacio na opseno i nesustavno itanje francuskih i njemakih racionalistikih i prosvjetiteljskih pisaca (Bayle, Voltaire, Diderot, vjerojatno i poljskoga renesansnog pjesnika Jana Kochanowskoga, autora spjeva o Satiru koji mu je vjerojatno posluio kao predloak, no radi se samo o pretpostavkama, jer sam nikada nije otkrio svoju zarobljeniku lektiru).
Vrativi se iz zarobljenitva, jo je neko vrijeme proveo u ratovanju (Bavarska), no zasien vojnikim ivotom, povukao se u mirovinu (nakon to mu je car Josip II. dodijelio titulu nasljednoga plemia). Umro je u Vinkovcima.

Relkovi je svestran i izuzetno utjecajan pisac, poslije Kaia najznaajniji hrvatski autor 18. stoljea, ija se djelatnost odrazila na vie polja: jezikoslovnoj, didaktinoj, praktino-prosvjetnoj.
Pisac je hibridne poligrafije mudrosnica Nek je svata iliti sabranje pametnih riih, 1795), gramatike s elementarnim rjenikom, sintaksom i dosta proizvoljnim etimologijskim izvodima (Nova slavonska i nimaka gramatika, 1867 - djelo je ostalo u rukopisu za pieva ivota), no, najvaniji mu je ostvarenje didaktini spjev, pukoprosvjetnog karaktera Satir iliti divlji ovik (1762, proireno izdanje 1779) proet duhom racionalizma, zdravorazumskih moralnih pouka i pragmatikih savjeta za obnovu gospodarstva i ostvarenje europski uljuenoga ivota u Slavoniji u kojoj je jo vladalo tursko nasljee orijentalne zaputenosti i nemara.
.....

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.