Banner
Pomorski fakultet u Splitu

George Orwell

George Orwell
pravo ime: Eric Arthur Blair
Rođen: 25.06.1903. Wikipedia
(Motihari, Bengal, IND)
Umro: 21.01.1950.
Opis:Engleski dramatiar
Jezik:eng
Izvor:Wikipedia

Eric Arthur Blair (Motihari, Bengal, 25. lipnja 1903. London, 21. sijenja 1950.), poznatiji pod pseudonimom George Orwell, bio je engleski pisac i novinar.

Najpoznatiji je po alegorijskom politikom romanu ivotinjska farma i antiutopijskom romanu 1984. Potonji, koji opisuje futuristiko totalitarno drutvo, doveo je do upotrebe pridjeve orvelijanski za opis mehanizma kontrole misli od strane drave.

Eric Arthur Blair rodio se u Bengalu 1903., u britanskoj koloniji Indiji, gdje je njegov otac, Richard, radio za Dravni odsjek za opijum.
Njegova majka, Ida, dovela ga je u Englesku kad je bio star godinu dana; nije vidio oca sve do 1907. kad je Richard posjetio Englesku na tri mjeseca prije ponovnog odlaska 1912.
Eric je imao stariju sestru Marjorie i mlau sestru Avril.

U dobi od pet godina, Eric je bio poslan u malu anglikansku kolu u Henley, koju su prije njega pohaale njegove sestre.
Nikada nije pisao o svojim uspomenama, ali je zasigurno zadivio uitelje jer je dvije godine kasnije predloen za ravnatelja jedne od najuspjenijih srednjih kola onodobne Engleske: kola Crossgates u Eastbourneu, u Sussexu.
Mladi je Eric pohaao kolu Crossgates sa stipendijom koja je njegovim roditeljima omoguavala plaanje samo polovice uobiajene kolarine.
Mnogo godina kasnije, prisjetio se vremena u sv. Ciprijanu s gorinom u eseju Such, Such Were the Joys, ali je bio dovoljno uspjean da zaslui stipendije za kolede Wellington i Eton.
Nakon jednog semestra provedenogu Wellingtonu, Eric se preselio u Eton, gdje je bio kraljev stipendist od 1917. do 1921.
Kasnije u ivotu je napisao da je bio relativno sretan u Etonu, koji je studentima dozvoljavao odreenu slobodu, ali da je dolaskom u Eton prestao ozbiljno raditi.
Izjave o njegovoj uspjenosti na Etonu su razliite: neki tvrde da je bio lo student, drugi to opovrgavaju.
Jasno je da ga nisu voljeli neki profesori, kojima se nije svidjelo Blairovo ponaanje, koje su oni shvaali kao nepotovanje njihovog autoriteta.

Nakon zavretka studija u Etonu, bez nade za dobivanje sveuiline stipendije i premalo novca, Eric se 1922. god. pridruio Indijskoj kraljevskoj policiji u Burmi.
Dao je ostavku i vratio se u Englesku 1928., zamrzivi imperijalizam (dokaz tome su njegova prva novela Burmese Days, objavljena 1934., te zapaeni eseji A Hanging/Vjeanje i Shooting an Elephant/Ubijanje slona).
Pseudonim je poeo koristiti godine 1933., dok je pisao za New Adelphi.
Pomalo zauujue za pisca progresivnih, socijalistikih stavova da je izabrao pseudonim koji je naglasio njegovu duboku ivotnu ljubav prema engleskoj tradiciji (George je svetac zatitnik Engleske, dok je rijeka Orwell u Suffolku jedan od omiljenih dijelova Engleske).
Blair je nekoliko godina ivio u besparici, ponekad i kao beskunik, ponekad radei kao najamni radnik, kao to se kasnije prisjeao u knjizi Down and Out in Paris and London/Nitko i nita u Parizu i Londonu.
Neko je vrijeme radio kao uitelj dok ga loe zdravlje nije prisililo da prestane honorarno raditi kao pomonik u antikvarijatu u Hampsteadu.

Kao lan Nezavisne radnike partije, Orwell je osjeao da se mora boriti u anti-staljinistikoj POUM (Radnika partija marksistikog jedinstva) u panjolskom graanskom ratu.
U knjizi Homage to Catalonia/Kataloniji u ast, opisao je svoje divljenje oitom nedostatku klasnog drutva u revolucijom zahvaenim podrujima panjolske koje je posjetio.
Opisao je ono to je vjerovao da je bila izdaja radnike revolucije u panjolskoj od strane panjolske komunistike partije, potpomognuta od Sovjetskog Saveza.
Orwell je bio ranjen u vrat (blizu Huesce) dana 20. svibnja, 1937.; to je iskustvo opisao u kratkom eseju Wounded by a Fascist Sniper, kao i u knjizi Homage to Catalonia.

Orwell je poeo zaraivati za ivot piui knjievne kritike za list New English Weekly sve do 1940.
Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je lan Home Guard (domovinska zatita), a 1941. poe

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.