Banner
Pomorski fakultet u Splitu

Tina Turner

Tina Turner
Anna Mae Bullock
Rođenje: 26.11.1939. Wikipedia
(Nutbush, Tennesee, USA)
Opis:Pjevačica i glumica
Jezik:eng

Tina Turner, rođena kao Anna Mae Bullock (Nutbush, Tennessee, SAD, 26. studenog 1939.), američka je soul, R&B, dance, disco, pop, rock pjevačica, glumica, plesačica i tekstopisateljica.
Nagrađena je s osam Grammy nagrada.
Časopis ˝Rolling Stone˝ stavio je Tinu na listu Besmrtnika - najvećih izvođača svih vremena.
Tina je dobila i svoje mjesto u Rock and Roll Hall of Fame muzeju, Clevelandu.
Dobitnica je Grammy Hall of Fame Award nagrade.
Jedna je od najpopularnijih i najuspješnijih ženskih rock izvođačica svih vremena s prodanih gotovo 200.000.000 albuma, što kao samostalna izvođačica, što kao članica sastava bivšeg supruga Ikea Ike & Tina Turner.

Ike i Tina Turner snimili su velik broj hitova tijekom 60-ih; uključujući ˝A Fool in Love˝, ˝It’s Gonna Work Out Fine˝, ˝I Idolize You˝ i ˝River Deep, Mountain High˝ (s producentom Philom Spectorom), ˝Come Together˝, ˝Honky Tonk Woman˝ i ˝I Want to Take You Higher˝. Singl ˝Proud Mary˝ iz 1968. godine dosegnuo je četvrto mjesto Billboardove Hot 100 top ljestvice, za koji su 1972. godine osvojili Grammy za najbolji R&B duet ili sastav.
Nakon svađe uoči nastupa u Dallasu 1976. Tina napušta Ikea, koji ju je ostavio s, ni manje ni više nego 36 centi i kreditnom karticom za benzinsku crpku.
Sljedećih nekoliko mjeseci Tina se skriva od Ikea odsjedajući kod prijatelja.
Nakon 16 godina braka, 1978. se razvodi od Ikea, ostavljajući umjetničko ime.
Iste godine izdaje prvi album nakon razvoda pod nazivom Rough koji nije imao značajan komercijalni uspjeh, kao i album Love Explosion koji je izašao na tržište sljedeće (1979.) godine.
U dobi od 68 godina, 10. veljače 2008. nastupila je zajedno s Beyoncé Knowles na 50. godišnjici dodjele Grammy nagrada, što je njen prvi veći nastup nakon turneje Twenty Four Seven Tour.
Prigodom 50. obljetnice rada 30. rujna 2008. godine započela je turneju po nazivom Tina!: 50th Anniversary Tour.
Nakon uspjeha u SADu 14. siječnja 2009. počela je s nastupima u Europi. Turneju je popratio album Tina!: 50th Anniversary Tour.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.