Banner
Pomorski fakultet u Splitu

Tina Turner

Tina Turner
Anna Mae Bullock
Rođenje: 26.11.1939. Wikipedia
(Nutbush, Tennesee, USA)
Opis:Pjevaica i glumica
Jezik:eng

Tina Turner, roena kao Anna Mae Bullock (Nutbush, Tennessee, SAD, 26. studenog 1939.), amerika je soul, R&B, dance, disco, pop, rock pjevaica, glumica, plesaica i tekstopisateljica.
Nagraena je s osam Grammy nagrada.
asopis Rolling Stone stavio je Tinu na listu Besmrtnika - najveih izvoaa svih vremena.
Tina je dobila i svoje mjesto u Rock and Roll Hall of Fame muzeju, Clevelandu.
Dobitnica je Grammy Hall of Fame Award nagrade.
Jedna je od najpopularnijih i najuspjenijih enskih rock izvoaica svih vremena s prodanih gotovo 200.000.000 albuma, to kao samostalna izvoaica, to kao lanica sastava biveg supruga Ikea Ike & Tina Turner.

Ike i Tina Turner snimili su velik broj hitova tijekom 60-ih; ukljuujui A Fool in Love, Its Gonna Work Out Fine, I Idolize You i River Deep, Mountain High (s producentom Philom Spectorom), Come Together, Honky Tonk Woman i I Want to Take You Higher. Singl Proud Mary iz 1968. godine dosegnuo je etvrto mjesto Billboardove Hot 100 top ljestvice, za koji su 1972. godine osvojili Grammy za najbolji R&B duet ili sastav.
Nakon svae uoi nastupa u Dallasu 1976. Tina naputa Ikea, koji ju je ostavio s, ni manje ni vie nego 36 centi i kreditnom karticom za benzinsku crpku.
Sljedeih nekoliko mjeseci Tina se skriva od Ikea odsjedajui kod prijatelja.
Nakon 16 godina braka, 1978. se razvodi od Ikea, ostavljajui umjetniko ime.
Iste godine izdaje prvi album nakon razvoda pod nazivom Rough koji nije imao znaajan komercijalni uspjeh, kao i album Love Explosion koji je izaao na trite sljedee (1979.) godine.
U dobi od 68 godina, 10. veljae 2008. nastupila je zajedno s Beyonc Knowles na 50. godinjici dodjele Grammy nagrada, to je njen prvi vei nastup nakon turneje Twenty Four Seven Tour.
Prigodom 50. obljetnice rada 30. rujna 2008. godine zapoela je turneju po nazivom Tina!: 50th Anniversary Tour.
Nakon uspjeha u SADu 14. sijenja 2009. poela je s nastupima u Europi. Turneju je popratio album Tina!: 50th Anniversary Tour.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.