Banner
Pomorski fakultet u Splitu

Marko Bruerovi

Marko Bruerovi
Bruerovi, Bruere Desrivaux, Marc
Rođen: 1770 Wikipedia
(Lyon ili Tours, FRA)
Umro: 25.11.1823.
Opis:Hrvatski pisac francuskog podrijetla
Izvor:http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=9803

Bruerevi, Marko (Bruerovi, Bruere Desrivaux, Marc), hrvatski pisac francuskog podrijetla (Tours ili Lyon, Francuska, oko 1770 Cipar, 25.XI. 1823).
Temeljnu naobrazbu stekao u Dubrovniku, gdje mu je otac bio konzul.
I sam se posvetio diplomatskoj karijeri pa je esto mijenjao boravita, ali se u Dubrovnik trajno vraao, doivljavajui ga svojim pravim ishoditem.
Knjievno je formiran u klasicistikom duhu, mentor mu je bio poznati uenjak, latinist .Feri.
Zapoeo je latinskim i talijanskim prigodnicama, sauvani autograf takve rane zbirke sadri improvizacije u stihu, esto poslanice, a i prvi njegov tiskani rad jedna je pirna pjesma 1789.
Uspjelije su mu pokladne pjesme (Zvjezdoznanci, upe, Spravljenice) i kolede, s blagim satirinim prizvukom, te maskerate.
Mladenako oduevljenje kazalitem (s prijateljima je sudjelovao u izvedbi franezarije) potaknulo ga je da i sam pone pisati dramske tekstove.
Komedije na hrvatskom jeziku s graom iz dubrovakoga ivota i naglaenim koloritom (Pilarska kolenda, Pretendenti di Gjule, posebice Vjera iznenada) najvaniji su dio njegova tek djelomice istraena opusa.
O dubini Bruerevieva jezinog osjeaja govori i zanimanje za narodno pjesnitvo, koje je prevodio na talijanski i francuski (Asanaginicu je na francuski preveo pod naslovom Le Divorce).

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.