Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Fernando Antonio Nogueira de Seabra PESSOA

Fernando Antonio Nogueira de Seabra PESSOA
Bernardo Soares, Vicente Guades, Ricardo Reis
Rođen: 13.06.1888. Wikipedia
(Lisbon, PRT)
Umro: 30.11.1935.
Opis:Portugalski pjesnik
Jezik:por
Izvor:Wikipedia

Fernando de António Nogueira Seabra Pessoa, poznat kao Fernando Pessoa ( 13.06.1888. , Lisabon , Portugal - 30.11.1935., Lisabon, Portugal), portugalski pjesnik , pisac , književni kritičar i prevoditelj .
Puno ime Fernando Antonio Nogueira de Seabra Pessoa.
Piše i pod pseudonimima Bernardo Soares, Vicente Guades, Ricardo Reis.

Pisao je pod raznim heteronimima , njih ukupno j73, a navažniji su Alberto Caeiro, Ricardo Reis, Alvaro de Campos, a poluheteronim Bernardo Soares. Heteronimi su fiktivna imena pod kojima autor je stvorio djela, ova imaginarna osoba ima svoj životopis, stil pisanja i razne fizičke osobine. Pisao je na portugalskom , engleskom i francuskom jeziku .

Alberto Caeiroa rođen je 16. Travnja u Lisabonu, gdje je umro od tuberkuloze. Život je proveo gotovo u cijelosti na imanju u Ribateju, samo zadnjih nekoliko godina je proveo u rodnom gradu. Caeiro je pisao svoja djela bez čitanja i gotovo bez ikakve literature, bez gotovo ikakvog kontakta s tdruštvom i bez kulture.

Ricardo Reis je rođen 1887 u Portu, a od 1919 živio u Brazilu, kamo je kao monarhist otišao u dobrovoljni egzil. Školovao se u isusovačkom ustanovi kao liječnik.

Alvaro de Campos rođen je 15. Listopada 1890 u Taviri (Algarve), a u Glasgowu se školovao za pomorskog inženjera, a sada živi u Lisabonu, i ne radi u svojoj struci. Caeiroa je bio srednje građe i iako je bio jako nježan, ne izgleda tako nježno kao što je bio u stvarnosti.

Ricardo Reis je stvarno malo manji od Caeira, jači i više mršav. Alvaro de Campos je visok (1.75, cm), vitak i vanjskim izgledom nalikuje portugalskom Židovu.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.