Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Sir James Paul MACCARTNEY

Sir James Paul MACCARTNEY
Rođen: 18.06.1942. Wikipedia
(Liverpool, England, GBR)
Opis:Britanski glazbenik i slikar
Jezik:eng
Izvor:Wikipedia

Paul McCartney je glazbena ikona dvadesetog stoljeća.
U Guinnessovoj knjizi rekorda navodi ga se kao glazbenika s najviše pjesama na vrhu glazbenih ljestvica (samo u SAD-u 29 njegovih pjesama ˝stiglo˝ je do broja 1.
Najbogatiji je glazbenik današnjice, čije se bogatstvo procjenjuje na 1,5 milijardi američkih dolara.

Godine 1957. upoznaje Johna Lennona i Georgea Harrisona, s kojima počinje svirati u grupi koja će se ubrzo nazvati The Beatles i u šezdesetim godinama dvadesetog stoljeća doživjeti planetarnu slavu.
Pjesme ˝Can’t Buy Me Love˝, ˝Yesterday˝, ˝Drive My Car˝, ˝Eleanor Rigby˝, ˝Hello Goodbye˝, ˝Hey Jude˝, ˝Helter Skelter˝ i ˝Let It Be˝ samo su neke od najpoznatijih McCartneyjevih pjesama iz opusa s Beatlesima.

Raspadom grupe The Beatles 1970. godine, započeo je izdao je dva samostalna albuma (McCartney i Ram) te nedugo zatim oformio band Wings, s kojima je u sedamdesetima imao niz hitova i uspješnih albuma (Band on the Run, Venus and Mars, Wings Over America, London Town).
Zajedno sa suprugom Lindom napisao je i ˝Live and Let Die˝, naslovnu skladbu filma Živi i pusti umrijeti o Jamesu Bondu iz 1973.
Godine 1976. posjetio je Zagreb i s ovom grupom održao koncert u Velikoj dvorani Doma sportova.

Nakon raspuštanja Wingsa 1981. godine, nastavlja samostalnu karijeru, također uspješno.
Imao je nekoliko hitova, što samostalno (˝Coming Up˝, ˝No More Lonely Nights˝, ˝Hope of Deliverance˝), što dueta (˝Say Say Say˝ i ˝The Girl is Mine˝ s Michaelom Jacksonom, ˝Ebony and Ivory˝ sa Stevieom Wonderom).
Najuspjeliji solo albumi su mu McCartney II, Tug of War i Flowers in the Dirt te čitav niz novijih albuma (Flaming Pie, Run Devil Run, Chaos and Creation in the Backyard i Memory Almost Full).

Redovito objavljuje albume i koncertira, najčešće na rasprodanim stadionskim turnejama koje obaraju sve artističke i financijske rekorde.
Osim glazbenim bavi se i humanitarnim radom, vegetarijanac je i aktivni borac za prava životinja te čišćenje minskih polja.

McCartney je, kako će biti objavljeno u novoj Guinessovoj knjizi rekorda u rujnu 2009. najuspješniji autor popularne glazbe svih vremena.
Imao je čak 188 pjesama u Top 40, od toga 91 pjesmu u Top deset, a 33 na samom vrhu ljestvice.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.