Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Roald Amundsen

Roald Amundsen
Rođen: 16.07.1872. Wikipedia
(Fredrikstad, NOR)
Umro: 18.06.1928.
Opis:Norveški istraživač polarnih predjela
Izvor:Wikipedia

Roald Engelbregt Graving Amundsen (općina Borge, danas Fredrikstad u Ostfoldu, 16. srpnja 1872. - nestao, vjerojatno 18. lipnja 1928.), norveški istraživač polarnih predjela.
Nadahnut ekspedicijom Fridtjofa Nansena na Grenland 1888. godine odlučio je svoj život posvetiti istraživanju.
Godine 1910. - 1912. vodio je antarktičku ekspediciju na brodu Fram koja je prva stigla do Južnog pola, natječući se sa suparničkom britanskom skupinom koju je vodio Robert Scott.
Amundsen je pripremao ekspediciju želeći biti prva osoba koja će stići na Sjeverni pol, ali mijenja planove čuvši kako je u međuvremenu Robert Edwin Peary već to napravio.
Prekida pripreme za osvajanje Sjevernog pola i sa brodom Fram upućuje se ka Južnom polu.
Amundsenov brod je pristao na Antarktik, 14. siječnja 1911. gdje pravi logor Framheim koji je bio 111 km bliže polu nego Scottov.
Ipak trasa kojom je Scott mislio ići ka Južnom polu bila je bolje istražena jer se koristio opisima Ernest Shackletonovim prijašnjih putovanja.
Amundsenova zadatak je bio naći jednu novu stazu kroz Transantartička brda.
Zajedno sa talijanskim istraživačem Umbertom Nobile, pokušava cepelinom ˝Norge˝ (norv. ˝Norveška) i njihovom posadom doći do Sjevernog pola.
To im je i uspjelo 12. svibnja 1926. i Amundsen je zajedno sa Oscar Wistingom, članom svoje posade, na taj način bio prva osoba koja je bila na oba pola.

Kasnije dolazi do razlaza između Nobila i Amundsena jer je Nobile otvoreno podržavao fašizam no ipak kada je čuo da je Nobile nastradao sa svojom posadom tijekom preletanja Sjevernog pola cepelinom Italia, upućuje se u potragu.
Smatra se da je zrakoplov u kom je bio Amundsen pao u blizini otoka Björnöna, međutim nije nikada pronađen. Nobilo je kasnije pronađen i spašen od jedne druge ekspedicije.

Američka istraživačka polarna stanica osnovana na Južnom polu 1956. nazvana je Amundsen-Scottovom stanicom.
Osim toga more zapadno od Antartičkog poluotoka dobilo je ime Amundsenovo more.
Krater na Mjesecu i jedan od dva minijaturna robota koja su ulazila u NASAin program Deep Space 2 nose Amundsenovo ime kao i muzej u gradu Fredrikstadu, u kojem je rođen.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.