Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Fred Astaire

Fred Astaire
Rođen: 10.05.1899. Wikipedia
(Omaha, USA)
Umro: 22.06.1987.
Opis:Američki filmski glumac, plesač i pjevač, austrijskog porijekla
Izvor:Wikipedija

Fred Astaire (Omaha, Nebraska, 10. svibnja 1899. - Los Angeles, Kalifornija, 22. lipnja 1987.), rođen kao Frederick Austerlitz, američki filmski glumac, plesač i pjevač, austrijskog porijekla.
Njegova scenska i kasnija filmska karijera trajala je 76 godina, i u tom je razdoblju snimio 31 glazbeni film.
Posebno ga se povezuje s Ginger Rogers, s kojom je snimio deset filmova, koji su revolucionirali žanr glazbenih filmova.

George Balanchine i Rudolf Nurejev ocijenili su ga kao najboljeg plesača 20. stoljeća, a općenito ga se smatra najutjecajnijim plesačem u povijesti filmskih i televizijskih mjuzikala.
Američki filmski institut proglasio ga je petom najvećom muškom filmskom zvijezdom u povijesti.

Iako se Astaire u početku veoma protivio ideji da postane dio još jednoga plesačkog para, uvjerila ga je publika kojoj se očito veoma svidjelo sparivanje Astairea s Rogersovom.
To partnerstvo i koreografija Astairea i Hermesa Pana, učinili su ples važnim dijelom hollywoodskog glazbenog filma.
Astaire i Rogers snimili su zajedno deset filmova, uključujući Veselu razvedenicu (1934), Robertu (1935), Cilindar (1935), Slijedi flotu (1936), Vrijeme swinga (1936), Zaplešimo zajedno (1937), i Carefree (1938).
Šest od devet mjuzikala koje je on stvorio donijeli su najveću zaradu RKO-u; svi filmovi imali su određen prestiž i umješnost, kojoj su svi filmski studiji težili u to vrijeme.
Zahvaljujući partnerstvu, oboje su postali zvijezde; kao što je Katharine Hepburn izjavila jednom, ˝On njoj daje otmjenost a ona njemu daje seksipil.˝
Astaire je bez problema imao pogodnost primanja postotka od profita filma, što je u to vrijeme bila iznimna rijetkost u glumačkim ugovorima; imao je i kompletnu autonomiju nad time kako će ples biti prezentiran, što mu je dopustilo da revolucionizira ples na filmu.
Jedina osoba u zabavljačkoj industriji koja je imala takav tretman bila je Greta Garbo.

Fred Astaire je umro 1987 od upale pluća u dobi od 88 godina.
Pokopan je na Memorijalnom groblju Oakwood u Chatsworthu, Kalifornija.
Njegova posljednja želja je bila zahvaliti se svim fanovima koji su mu tolikih godina pružali podršku.

Astaire nikada nije bio portretiran na filmu. Uvijek je odbijao dati dopuštenje za išta slično govoreći, ˝Koliko god da mi ponude – a ponude pristižu neprestano – ja se neću prodati˝.
Njegova je oporuka uključivala klauzulu koja zahtijeva da se njegov život nikada ne prenese na film; Astaire je komentirao, ˝Klauzula je tu zato što ne želim da moj život bude pogrešno protumačen, što bi zasigurno bio.˝

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.